Minszki zsoldosok - Orosz konzul: Latin-Amerikába tartottak a gyanúsítottak

Külföld, 2020.08.03

Latin-Amerika egyik országába tartott minszki és isztambuli átszállással az a 33 orosz állampolgár, akit múlt héten vettek őrizetbe Fehéroroszországban - jelentette ki Kirill Pletnyov minszki orosz konzul a Rosszija 1 televízió hétfői adásában.

Pletnyov az úti célt nem nevezte meg. Beszámolója szerint az őrizetbe vett orosz állampolgárok egybehangzóan azt mondták neki, hogy tranzit céljából tartózkodtak Fehéroroszországban, és július 25-én szándékoztak továbbrepülni "a latin-amerikai régió egyik országába". Gépüket azonban lekésték. Mint Pletnyov mondta, nem értik, miért gyanúsítják őket azzal, hogy kapcsolatban állnak fehérorosz ellenzékiekkel.

A konzul a gyanúsítottak helyzetének bonyolultságával indokolta, hogy korábban a fehérorosz hatóságoknak egymásnak ellentmondó vallomást tettek. Megismételte, hogy a gyanúsítottak tiltott eszközöket nem szállítottak. Közölte, hogy a minszki orosz nagykövetség felvette a kapcsolatot az őrizetesek fehérorosz ügyvédjével.

Moszkvában Andrej Rudenko külügyminiszterhelyettes hétfőn "részletes beszélgetésre" hívta meg Vlagyimir Szemasko moszkvai fehérorosz nagykövetet, akinek azt mondta, hogy a gyanúsítottakat "alaptalan és kitalált ürüggyel" tartóztatták le. Ez a tárca honlapján megjelent közlemény szerint "nem egyeztethető össze a két ország és nép szövetségesi és testvéri viszonyával".

Rudenko hangsúlyozta, hogy Moszkva "sosem avatkozott be, és nem készül beavatkozni más államok belső folyamataiba", főként nem Fehéroroszországéba, amelyet a legközelebbi barátjának és szövetségesének tekint. A helyettes tárcavezető közölte, hogy az orosz fél ragaszkodik az eset objektív kivizsgálásához és az őrizetesek mielőbbi szabadon bocsátásához.

A 33, orosz útlevéllel utazó férfit, egy biztonsági magáncég alkalmazottait, július 29-én vették őrizetbe egy Minszk környéki szanatóriumban. Előbb a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjainak, majd katonáknak minősítették és csoportos rendzavarások előkészítésével vádolták meg őket.

Fehéroroszországban a tervek szerint augusztus 9-én elnökválasztás lesz. A Minszkben megfogalmazott vád a gyanúsítottak megjelenését az ország területén ezzel hozta összefüggésbe.

Huszonnyolcukat Ukrajnában a főügyészség azzal gyanúsította meg, hogy a szakadárok oldalán részesei voltak a Donyec-medencei konfliktusnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!