Minszki zsoldosok - Zelenszkij reméli, hogy Minszk kiadja Ukrajnának az orosz zsoldosokat

Külföld, 2020.08.05

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel, és reményét fejezte ki, hogy Minszk kiadja Kijevnek azokat a Fehéroroszországban őrizetbe vett orosz zsoldosokat, akik korábban harcoltak a Moszkva-barát Donyec-medencei szakadárok oldalán - hozta nyilvánosságra az ukrán elnök sajtóosztálya.

A közlemény szerint, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett, Zelenszkij kifejezte meggyőződését, hogy azok, akik részt vettek a Donyec-medencei illegális fegyveres alakulatok mellett a harcokban az ukrán fegyveres erőkkel szemben, nem kerülik el a felelősségre vonást. Utalt arra is, hogy ez összhangban van a nemzetközi jogi normákkal.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) múlt csütörtökön közölte, hogy Kijev kezdeményezi Minszknél a Fehéroroszországban őrizetbe vett orosz zsoldoskatonák közül azoknak a kiadatását, akik harcoltak a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban a szakadárok oldalán. A közlemény szerint a kiadatás kérdéseivel közvetlenül az ukrán főügyészség foglalkozik.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Fehéroroszágban múlt szerdán hozták nyilvánosságra, több mint 33 olyan külföldit vettek őrizetbe, akik a Wagner csoport elnevezésű magán orosz zsoldoshadsereg tagjai. A minszki hatóságok gyanúja szerint azért érkeztek Fehéroroszországba, hogy destabilizálják a helyzetet közvetlenül az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás előtt. Az őrizetbe vettek Oroszországból érkeztek és egy Minszk környéki szanatóriumban szálltak meg. A fehérorosz hatóságok ott vették őrizetbe őket. Korábbi sajtóhírek szerint a férfiak orosz turistákra nem jellemző magaviseletükkel és egyforma terepszínű gyakorlóruhájukkal keltettek gyanút.

A 33 őrizetbe vett többségének a neve szerepel az ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) elnevezésű szervezet adatbázisában, mint olyanok, akik részt vettek a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok mellett az ukrán erők elleni harcokban a Donyec-medencében. Múlt szerdán Minszkben Andrzej Rjaukou, a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára maga is elismerte, hogy 14 őrizetbe vett zsoldos valóban harcolt a Donyec-medencében - írta az ukrán hírportál a BelTa fehérorosz hírügynökségre hivatkozva. Később az ukrán főügyészség közölte: a 33 őrizetbe vett személy közül 28-ról tudják úgy, hogy részt vett a Donyec-medencei harcokban.

A Wagner csoport finanszírozójaként orosz és ukrán források a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, a "Kreml szakácsaként" emlegetett étteremtulajdonos oligarchát, Jevgenyij Prigozsint említik.

A Wagner zsoldoshadsereg először a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban tűnt fel a Moszkva-barát szakadár fegyveresek oldalán, majd megjelent Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, később Líbiában is.

Az SZBU 2017 októberében kezdett információkat nyilvánosságra hozni a Wagner ukrajnai tevékenységéről. A honlapjukon egyebek mellett hangfelvételeket tettek közzé a Wagnerhez tartozó fegyveresek és az orosz hadsereg tisztjei között lezajlott, rögzített beszélgetésekről, amelyek az ukrán titkosszolgálat megfogalmazása szerint "nem hagynak kétséget afelől, hogy a Wagner zsoldosai az Oroszország által az egész világ ellen indított hibridháború eszközei". A Wagner csoport zsoldosai videofelvételek tanúsága szerint nagy valószínűséggel részt vettek egyebek mellett a Donyeck megyei Debalceve városának a szakadár erők által végrehajtott elfoglalásában is 2015 elején.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!