Mintegy hatéves csúcson az októberi euróövezeti infláció

Külföld, 2018.11.16

Októberben majdnem hat éve a legmagasabbra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott jelentése szerint.

Októberben 2,2 százalékra, az előzetes kalkulációval megegyező értékre emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedésének az üteme az euróövezetben a szeptemberi 2,1 százalékról. Tavaly októberben 1,4 százalék volt az euróövezeti infláció.

Az októberben elért 2,2 százalékos euróövezeti infláció 2012 decembere óta a legmagasabb.

Az euróövezetben a 2,2 százalékos októberi inflációhoz az energiaárak emelkedése 1,02 százalékponttal járult hozzá. Az energiaár az egy évvel korábbihoz képest 10,7 százalékkal emelkedett.

Az energia- és élelmiszerárak nélküli maginfláció a szeptemberivel megegyező 1,1 százalék lett októberben az euróövezetben. Az előző havihoz képest a fogyasztói árak energia- és élelmiszerárak nélkül 0,1 százalékkal emelkedtek októberben, a szeptemberi havi emelkedéssel megegyező mértékben.

Az Európai Unióban szintén 2,2 százalékra emelkedett az infláció októberben a szeptemberi 2,1 százalékról. Egy évvel korábban, 2017 októberében 1,7 százalék volt az infláció.

Az előző havihoz képest mindkét régióban egyaránt 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben.

A legalacsonyabb éves inflációt Dániában regisztrálták októberben, 0,7 százalékot. Portugália 0,8 százalékos, Írország 1,1 százalékos, Lengyelország 1,5 százalékos inflációt jelentetett októberre.

A legmagasabb éves áremelkedés Észtországban volt októberben, 4,5 százalékos. Románia 4,2 százalékos, Magyarország 3,9 százalékos inflációval zárta októbert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!