Mogherini és Pelosi az erős transzatlanti partnerség fontosságát hangsúlyozta

Külföld, 2019.02.19

A szilárd transzatlanti partnerség, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti jó viszony fontosságát hangsúlyozta keddi brüsszeli találkozóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Sajtóközleményében Mogherini rámutatott, hogy mindketten döntő fontosságúnak tartják a felek közötti kötelék és barátság fenntartását, ehhez az együttműködés, a párbeszéd folytatására van szükség számos területen, például a kereskedelmet, a klímaváltozást és az emberi jogokat illetően.

A délelőtti megbeszélésen külpolitikai kérdések is napirenden voltak, egyebek mellett a legfrissebb venezuelai, közel-keleti, afganisztáni, nyugat-balkáni, ukrajnai és oroszországi fejleményeket is megvitatták, de szó volt az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájáról is.

Mogherini és Pelosi végül megerősítették elkötelezettségüket a multilateralizmus és a szabályalapú nemzetközi rendszer mellett. Ez üzenetértékű lehet az ezekkel meglehetősen ellenséges Donald Trump amerikai elnök számára.

Sajtótájékoztatót nem tartottak a találkozót követően.

Az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke hétfőn érkezett Brüsszelbe, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!