Moldovai elnökválasztás - A román vezetők gratuláltak az Európa-barát Maia Sandu győzelméhez

Külföld, 2020.11.16

A román államfő, a miniszterelnök és a bukaresti politikai pártok vezetői is gratuláltak hétfőn az Európa-barát Maia Sandunak, a Moldovai Köztársaság volt kormányfőjének, aki megnyerte a moldovai elnökválasztást Igor Dodon oroszbarát jelenlegi elnökkel szemben.

"A moldovai állampolgárok döntöttek, az európai és demokratikus utat, a fejlődés útját választották! Románia továbbra is támogatja a Moldovai Köztársaságot a modernizáció, a demokratizálódás és az Európai Unióhoz való közeledés érdekében tett valós erőfeszítéseiben" - írta Klaus Iohannis román elnök a Twitteren.

"Gratulálok Maia Sandunak a kategorikus győzeleméhez! Történelmi eseménynek vagyunk tanúi a Moldovai Köztársaságban. Maia bebizonyította, hogy becsületes és tisztességes kampánnyal is lehet választást nyerni. Meggyőződésem, hogy ő az az elnök, akit a változásra szavazó jóhiszemű emberek vártak: egy hozzáértő, felelős államfő, aki modernizálja, Romániához és az Európai Unióhoz közelíti az országot" - írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Ludovic Orban miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Eugen Tomac, a Moldova és Románia egyesülését nyíltan hirdető, Traian Basescu volt román államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke meggyőződéses Nyugat-párti politikusként jellemezte Sandut, Moldova első, román állampolgársággal is rendelkező, "és ezt nem titkoló" elnökét. A PMP elnöke a két országot összekötő infrastruktúra fejlesztését sürgette, és bejelentette: pártja javasolni fogja, hogy a decemberi választások után alakuló bukaresti kormányban egy különálló minisztériumra bízzák a moldovai kapcsolatok fejlesztését.

Sandu győzelmét Marcel Ciolacu bukaresti házelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve Dan Barna, a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is üdvözölte. Mindketten úgy értékelték: a moldovai választók történelmet írva Európa, a demokrácia és fejlődés felé fordultak.

A chisinaui központi választási bizottság (CEC) által összesített adatok szerint az Akció és Szolidaritás Párt (PAS) jelöltje, Maia Sandu a voksok 57,7 százalékával nyerte az elnökválasztást, míg a függetlenként induló jelenlegi államfő, Igor Dodon a voksok 42,2 százalékát szerezte meg - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!