Moldovai elnökválasztás - Iohannis: Románia a moldovai civil társadalom partnere

Külföld, 2020.11.10

Románia a moldovai civil társadalom megbízható partnere marad, és nagyon oda fog figyelni, hogy az ország jövőjéről szabad, korrekt, mindenféle nemkívánatos befolyástól mentes, demokratikus választásokon dönthessenek az ország polgárai az elnökválasztás vasárnap tartandó második fordulójában - hangoztatta kedden Klaus Iohannis.

A román államfő a járványhelyzetről tartott sajtóértekezletén tért ki a Bukarestben "másik román államként" emlegetett Moldovai Köztársaságban megszervezendő választásokra, amelyen az Európa-barát Maia Sandu volt miniszterelnök (a voksok 36 százalékával) és a hivatalban lévő Igor Dodon oroszbarát elnök (32 százalékkal) került a második fordulóba.

"Örömmel láttam az első fordulóban, hogy a polgárok Maia Sandura (Moldova Európa-barát volt miniszterelnökére) voksoltak, vagyis az ország visszafordíthatatlan demokratikus fejlődésére szavaztak, amit Románia is következetesen és fenntartások nélkül támogat" - jelentette ki a román elnök.

Hozzátette: az európai út a fejlődés útja, amely - főleg az igazságszolgáltatás és a demokrácia megszilárdítása terén - bátor reformokat feltételez.

"Románia továbbra is támogatni fogja Moldovának a valós modernizálás érdekében tett erőfeszítéseit. Eddig is jelentős összegű, önzetlen beruházásokat hajtottunk végre az infrastruktúra-fejlesztés, iskolák, kórházak, óvodák építése terén és számos más területen, amelyek a moldovai polgárok javát, az ország fejlődését és demokratizálását szolgálják" - emlékeztetett Iohannis.

Románia keleti szomszédja, a Dnyeszter és a Prut folyók között elterülő, 1991 óta független volt szovjet tagköztársaság mintegy 3,4 milliós lakosságának háromnegyede (a romántól csak nyelvjárási szinten különböző) "moldovai" anyanyelvű, 90 százalékuk az ortodox egyház híve. Bukarest minden rendelkezésére álló diplomáciai és gazdasági eszközzel Chisinau európai közeledését próbálja támogatni, és alternatívát igyekszik teremteni az orosz befolyással szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!