Molotov-koktélt dobtak egy rendőrségi posztra az al-Aksza mecsetnél, a Templom-hegyen

Külföld, 2019.03.12

Molotov-koktélt dobtak egy rendőrségi posztra kedden a jeruzsálemi óváros Oroszlános kapujánál, az al-Aksza mecsettől nem messze. Egy rendőrnő könnyebb füstmérgezést kapott, s a rendőrök elfogtak három gyanúsítottat - jelentette a Jediót Ahronót című újság online változata, a ynet.

Az incidens után újabb biztonságiakat vezényeltek a Templom-hegyre, majd lezárták az al-Aksza mecsetnek is otthont adó, arabul Haram al-Sarifnak nevezett teret, és újabb fegyverek után kutattak. Közben összecsapások törtek ki a biztonsági erők és a palesztin tiltakozók között, és kivezették a muszlim imádkozókat a lezárt területről.

Már a múlt héten fokozott biztonsági készenlétet rendeltek el Jeruzsálem óvárosában, mert összetűzések törtek ki a rendőrökkel az óváros és egyben a Templomhegy egyik kapujában található mecset megnyitása miatt.

A középkorban befalazott Aranykapu (arabul Bab al-Rahma, vagyis Kegyelem kapuja) egy nagyobb, oszlopos helyiséget rejt, amit a Templomhegy vagy arab nevén a Haram al-Sarif felől lehet csak megközelíteni.

Az izraeli hatóságok szerint a második intifáda idején, 2000 után a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász vezetői ebben a teremben működtették szervezetüket, s ezért 2003-ban bírósági végzéssel lezárták a helyiséget. Jeruzsálem azzal is vádolja a palesztinokat, hogy illegálisan ásatásokat és építkezéseket végeztek a mecsetek terén, s a városi hatóságok ennek folytatását is megpróbálták megakadályozni a terület lezárásával.

Az utóbbi hetekben azonban az iszlám szent helyeket felügyelő jordániai-palesztin muszlim felügyelő bizottság, a Vakf, az izraeli rendőrség tiltakozása ellenére többször megnyitotta az imateremnek berendezett helyiséget, és újabb zavargássorozat kezdődött a Templomhegyen.

Izrael a státus quo megsértésével vádolja a palesztinokat, mert egyeztetés nélkül, egyoldalúan és önhatalmúlag hatoltak be a hatóságilag lezárt épületbe. A Vakf katonai rádióban megszólaltatott vezetője viszont úgy vélte, hogy nem sértették meg a státus quót, vagyis a korábbi helyzetet, mert ez a terület korábban, 2003 előtt a Haram al-Sarif mecsetegyüttesének része volt.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély.

Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet - benne az óvárost -, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében a Vakf gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!