Morawiecki: megengedhetetlen, hogy túszként kezeljék a fehéroroszországi lengyeleket

Külföld, 2021.03.24

Megengedhetetlen, hogy túszként kezeljék a fehéroroszországi lengyeleket - jelentette ki rendkívüli sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán annak kapcsán, hogy Fehéroroszországban tizenöt napos elzárásra ítélték az ott élő lengyelek szövetségének elnökét, Andzelika Boryst.

A lengyel miniszterelnök "határozott tiltakozásának" adott hangot felszólalásában. "Nem egyezünk bele a lengyelek ilyen kezelésébe, lényegében túszul ejtésébe (...), amelyhez a fehérorosz hatóságok egyre nagyobb mértékben folyamodnak" - jelentette ki, hangsúlyozva: a történtek merő ellentétben vannak minden nemzetközi normával.

Bejelentette: a problémát felveti az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcsértekezletén is.

Rámutatott: a Lengyelországban élő fehéroroszok "normális, békés és méltó életet élhetnek", és Varsó azt kéri Minszktől, hogy a "fehérorosz földön évszázadok óta élő, az ottani kultúrát gazdagító, de saját identitásukat is ápolni kívánó lengyelek" folytathassák művelődési, kulturális tevékenységüket.

Felhívta a fehérorosz hatóságokat, hogy "hagyjanak fel a lengyelek zaklatásával", aláhúzva: Varsó ki fog állni a lengyel kisebbség sorsáért, "ahol csak lehet".

Andzelika Boryst, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) elnökét kedden vették őrizetbe a nyugat-fehéroroszországi Hrodnában, szerdán pedig elítélték. A hatóságok "törvénytelen tömegrendezvénynek" minősítették a hagyományos Kázmér-napi népművészeti vásárt, amelyet a ZPB március elején szervezett meg.

Elfogadhatatlannak és a nemzetközi szabályokat sértőnek nevezte szerdán Borys elítélését Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter is. A NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán részt vevő miniszter közölte: Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, valamint Ann Lindével, az EBESZ elnökével is beszélt az ügyről.

Az Egyesült Államok varsói nagykövete, Bix Aliu a Twitteren azt írta: Washington és Varsó, valamint más szövetséges államok is szolidárisak a demokratikus változásokat követelő fehéroroszországi lakosokkal.

"Határozottan elutasítjuk az emberi jogok rendszeres és kirívó megsértését, ezen belül Andzelika Borys letartóztatását, valamint a jogállamiság iránti tisztelet hiányát Fehéroroszországban" - olvasható a nagykövet bejegyzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!