Moszkva a Rosznyefty igazgatótanácsába jelölte Kneissl volt osztrák külügyminisztert

Külföld, 2021.03.03

Moszkva a Rosznyefty igazgatótanácsi tagjának jelölte Karin Kneisslt, Ausztria volt külügyminiszterét - közölte honlapján szerdán az orosz kormány.

Kneissl, aki pártonkívüliként az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felkérésére lett 2017-ben az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormányának külügyminisztere, a Rosznyefty igazgatótanácsának első női tagja lehet.

Az orosz kabinet által tagságra jelöltek között van Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Makszim Oreskin elnöki tanácsadó, Igor Szecsin, az igazgatótanács jelenlegi elnöke, Matthias Warnig, a Nord Stream 2 ügyvezető igazgatója, Hans-Jörg Rudloff, a Marcuard Holding Limited igazgatótanácsának elnöke és Gerhard Schröder egykori szociáldemokrata német kancellár, a Nord Stream AG részvényesi tanácsának elnöke, akik most is tagjai az igazgatótanácsának.

Kneissl külügyminiszterként a dél-stájerországi Gamlitzban 2018 augusztusában megtartott lakodalmára meghívta Vlagyimir Putyint. Az eseményre az éppen berlini látogatásra tartó orosz elnökkel együtt egy doni kozák kórus is érkezett, amely ünnepi műsort adott. Putyin egy táncra is felkérte Kneisslt, majd Sebastian Kurz osztrák kancellárral együtt gépkocsin Grazba utazott, ahonnan repülővel folytatta útját a német fővárosba.

Az 1993-ban állami vállalatként megalakult Rosznyefty 1995 óta állami többségű részvénytársaság, ilyen formában pedig, a jövedelme alapján, a Gazprom gázipari vállalat után a második legnagyobb Oroszországban. A Rosznyefty a bevételeit tekintve a világ első tíz olajvállalata közé tartozik, a tavaly összeállított Forbes Global 2000 lista szerint a Rosznyefty a világ 53. legnagyobb részvénytársasága. A cég a világ több mint húsz országában aktív.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!