Moszkva az ENSZ működésének aláaknázásával vádolta meg Washingtont

Külföld, 2019.10.13

Az ENSZ szervezeti egységei kénytelenek szigorú takarékossági intézkedéseket bevezetni a finanszírozási gondok miatt, mert több mint 50 ország, köztük az Egyesült Államok, nem fizette be idei tagdíját a világszervezetnek - hívta a fel a figyelmet vasárnap kiadott közleményében az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint az ENSZ legnagyobb adósa Washington, amely több mint 1 milliárd dollárt tartott vissza az világszervezet költségvetéséből. Ezzel a gazdasági eszközzel, mint arra dokumentum szerzői rámutattak, az Egyesült Államok "megkísérli aláaknázni" a világszervezet működését, azon felül, hogy vízumkiadási politikája a New York-i tanácskozásokra tartó küldöttségek esetében "kiszámíthatatlan és előítéletes".

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Moszkva jóhiszemű és pontos befizető. A tárca egyúttal költségvetési önfegyelemre szólította fel a világszervezet többi tagállamát. A dokumentum António Guterres főtitkárra hivatkozva rámutatott, hogy az ENSZ Titkárságának novemberben komoly problémái merülhetnek fel az alkalmazotti bérek kifizetésével és a számlák rendezésével.

Kemény megszorításokra kényszerült az ENSZ Közgyűlésének konferenciarendezési osztálya is; október közepétől a közgyűlés és a Biztonsági Tanács naponta csak két alkalommal, 10 és 13 óra, illetve 15 és 18 óra között tanácskozhat. Korábban a diplomaták gyakran este vagy éjjel ültek tárgyalóasztalhoz.

Az ENSZ korlátozni fogja dokumentumainak lefordítását a hat hivatalos nyelvre, és spórolni fog az áramon, a légkondicionáláson és a helyiségek őrzésén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!