Moszkva ENSZ-beavatkozást sürget az amerikai-mexikói határon lévő migránsok ügyében

Külföld, 2021.04.01

Az Egyesült Államoknak a mexikói határon tartózkodó migránsokkal szemben tanúsított bánásmódja kínzásként és az élethez való jog megsértéseként értékelhető, a helyzet az ENSZ sürgős beavatkozását igényli - jelentette ki az orosz külügyi szóvivő újságíróknak csütörtökön Moszkvában az interfax.ru tudósítása szerint.

Marija Zaharova hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok déli határán kialakuló migrációs krízishelyzet kezd egy humanitárius válsággal felérni. Rávilágított, hogy az amerikai bevándorlási hatóságok fogdáiban jelenleg mintegy 18 ezer fiatalkorú van.

"Abból indulunk ki, hogy Washingtonnak a migránsokkal szembeni bánásmódja a fogdákban, különösen a fiatalkorúak tekintetében a nemzetközi jogi kötelezettségek súlyos megsértéseként értékelhető" - mutatott rá a külügyi szóvivő.

Zaharova kijelentette, hogy az Egyesült Államok a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya, valamint a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni egyezmény rendelkezéseit sértik.

Az orosz külügyi szóvivő szerint az illegális bevándorlók fogvatartási körülményei sok szempontból kínzásként, illetve embertelen bánásmódként értékelhetők. A kialakult helyzet e nemzetközi ellenőrző mechanizmusok, jelesül az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága, illetve az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága figyelmére érdemes - tette hozzá Zaharova.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!