Moszkva fogja fizetni az abház fegyveres erők korszerűsítését

Külföld, 2019.09.23

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az orosz kormányt, hogy Abháziával kössön megállapodást, amely értelmében Moszkva finanszírozza a köztársaság fegyveres erőinek korszerűsítését.

Az erről szóló rendelet hétfőn jelent meg az orosz online jogi közlönyben. A Georgiától 1992-ban elszakadt, és Oroszország által 2008-ban függetlennek elismert köztársasággal az orosz védelmi tárca tárgyal majd a megállapodás részleteiről, a külügyminisztérium részvételével.

Moszkva és Szuhumi katonai együttműködése hivatalosan a 2008 augusztusi dél-oszétiai orosz-georgiai katonai konfliktus után vette kezdetét. Abházia és Dél-Oszétia területén - ezeket a köztársaságokat Georgia saját területének tekinti - Oroszország katonai bázisokat hozott létre a helyi lakosság biztonságára hivatkozva.

Az orosz kormány szeptember 13-án hagyta jóvá a megállapodás tervezetét, amelynek keretében az orosz költségvetés terhére fogják korszerűsíteni az abház fegyveres erőket. Egyebek között szakaszosan egységesítik majd az orosz és az abház katonai irányítás szabványait, a fegyveres erők kiképzését és felszerelését. A kormányzati határozat értelmében a finanszírozáshoz szükséges dokumentációt december 15-ig kell előkészíteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!