Moszkva kirgiz belügynek tekinti az Atambajev körül kirobbant válságot

Külföld, 2019.08.08

Moszkva Kirgizisztán belügyének tekinti az Almazbek Atambajev volt elnök letartóztatási kísérlete után kirobbant belpolitikai válságot - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva.

Rámutatott: korábban hasonló értelmű nyilatkozatot tett a biskeki orosz nagykövetség is. A diplomáciai képviselet egyúttal azt tanácsolta az orosz állampolgároknak, hogy kerüljék el a különleges egységek műveleti területét, valamint azokat a helyeket, ahol gyűléseket vagy tömegmegmozdulásokat tartanak.
Zaharova az események mélyrehatóbb hivatalos értékelését későbbre ígérte. A szóvivő józanságot és felelősségteljes magatartásra kérte Kirgizisztánt. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök menedéket kért volna Oroszországtól.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója önmérsékletre szólította a kirgizisztáni konfliktusban szemben álló feleket. Mint mondta, a válság veszélyes határhoz érkezett.

"Természetesen aggódunk az ország, a baráti nép sorsa miatt" - idézte az Interfax hírügynökség az orosz kémfőnököt.

Szerdán a kirgiz rendőrség kommandósai sikertelen kísérletet tettek a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt Atambajev volt elnök letartóztatására. Az incidens során egy rendőr életét vesztette, sokan megsebesültek. Csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a parlamentet a kiéleződött helyzet miatt, a volt államfő hívei pedig tüntetésre készülnek.

Atambajev júliusban Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek hivatala azonban ezt követően Szoorombaj Dzsejenbekov jelenlegi kirgiz államfőt támogató nyilatkozatot tett közzé.

Az 1991-ben függetlenné vált volt szovjetköztársaságban 2005-ben és 2010-ben a politikai konfliktusok erőszakos lázongásba torkolltak. Az országban orosz katonai támaszpont működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!