Moszkva kiutasított két bolgár diplomatát

Külföld, 2021.04.20

Oroszország válaszintézkedésként nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai bolgár nagykövetség két munkatársát - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca kedden bekérette Atanasz Krisztin nagykövetet, és közölte vele, hogy a bolgár konzulátus első titkárát, N. Panajtonovot és a kereskedelmi-gazdasági ügyekért felelős első titkárt, Cs. Hrisztozovot utasította ki. A két diplomatának 72 órán belül kell elhagynia az országot.

A bolgár külügyminisztérium március 22-én adott három napot két, kémkedéssel meggyanúsított orosz diplomatának, hogy elhagyja az országot, miután az ügyészség vádat emelt hat ember, köztük jelenlegi és korábbi katonai hírszerző tisztek ellen Oroszország részére folytatott kémkedés címén. A bolgár hatóságok szerint a kémhálózat minősített információkat adott át a szófiai orosz nagykövetségnek Bulgáriával, a NATO-val és az Európai Unióval kapcsolatban.

Az ezt megelőző másfél év alatt Szófia már hat orosz diplomatát utasított ki az országból kémkedés vádjával, jelentősen rontva a történelmileg igen szoros diplomáciai kapcsolatokat a NATO- és EU-tagország Bulgária, illetve Oroszország között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!