Moszkva: kompromittáló információt gyűjt az orosz vezetésről a CIA a külföldre települőktől

Külföld, 2019.01.28

Az orosz vezetés és az egész ország lejáratásra alkalmas információt gyűjt célirányosan a külföldre költözött vagy ott dolgozó oroszoktól az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) - jelentette ki Igor Zubov orosz belügyminiszter-helyettes hétfőn egy kazanyi szakmai tanácskozáson.

Zubov szerint a CIA számára elsőrendű feladat az orosz rendvédelmi rendszer alkalmazottainak lejáratása. A miniszterhelyettes úgy vélekedett, hogy várhatóan növekedni fog a külföldre költözött és ott tulajdont szerzett oroszokra gyakorolt nyomás.

Kijelentette, hogy a nyugati hírszerző szervek oroszországi régiókban végbemenő lehetséges, szélsőséges vagy terrorista indíttatású fegyveres összecsapások forgatókönyveit tanulmányozzák. A szóba jöhető helyszínek egyike Zubov szerint a Volga mente.

Elmondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagyszabású provokációra készülhet Tádzsikisztán határai mentén. Beszámolója szerint a terrorszervezet Pakisztánból helikopterrel tömegesen szállítja át fegyvereseit a volt szovjet köztársaságba, ahol "újabb feszültséggóc van kialakulóban", s onnan menekülthullám indulhat el Oroszország felé.

Az orosz külügyminisztérium pénteken arra figyelmeztette a külföldre utazó orosz állampolgárokat, hogy felkelthetik az amerikai bűnüldöző szervek vagy szakszolgálatok érdeklődését. A tárca szerint 2008 és 2018 között harmadik országokban 46 orosz állampolgárt vettek őrizetbe. A külügyi közlemény arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai hatóságok és bíróságok előítélettel viszonyulnak a kiadott oroszokhoz, és pszichológiai nyomásgyakorlással igyekeznek információt szerezni tőlük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!