Moszkva nem adott vízumot Nuland volt amerikai helyettes államtitkárnak

Külföld, 2019.05.23

Moszkva elutasította Victoria Nuland volt amerikai helyettes külügyi államtitkár vízumkérelmét - közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön az Interfax hírügynökséggel.

Nulandot, aki az amerikai diplomáciai tárcánál az európai és eurázsiai ügyek felelőse volt, Moszkvában a 2014-es ukrajnai politikai fordulat egyik fő külső koordinátorának tartják. Az orosz külügyminisztérium szerint a volt vezető diplomatát feketelistára tették, válaszul az Oroszország ellen bevezetett szankciókra.

A volt helyettes államtitkár a Kommerszant című napilap értesülése szerint egy zártkörű nemzetközi konferencián szándékozott részt venni, amelyet hétfőn és kedden tartottak az orosz fővárosban. A fórumot Nemzetközi Ügyek Oroszországi Tanácsa (RSzMD), a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) és Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Intézete (SAIS) szervezte.

Az orosz tiltólista az amerikaival ellentétben nem teljes terjedelmében nyilvános, a rajta szereplő amerikai személyek nem ritkán csak a kérelmük benyújtása után értesülnek róla, hogy eltiltották őket a beutazástól. Korábban több amerikai kongresszusi képviselőtől és Michael McFaul volt moszkvai nagykövettől tagadták meg az orosz vízumot.

Nuland Donald Trump amerikai elnök beiktatását követően, 2017 januárjában távozott posztjáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!