Moszkva reméli, hogy Ankara tiszteletben tartja Szíria területi épségét

Külföld, 2019.10.07

Oroszország arra hívja fel Törökországot, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek akadályoznák a szíriai rendezést, és bízik benne, hogy a Szíria északkeleti részén tervezett hadművelete során tiszteletben fogja tartani az arab ország területi és politikai épségét - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov arra reagált, hogy az amerikai fegyveres erők Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentése szerint elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából. Ezt megelőzően Washington közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

A szóvivő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan nem vitatta meg előzetesen a kudok ellen készülő török offenzívát. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország és Törökország között folyamatos a katonai és a titkosszolgálati kapcsolattartás.

Megítélése szerint korai még következtéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz a rendezési folyamatra az Erdogan által bejelentett északkelet-szíriai amerikai csapatkivonás. Úgy vélekedett, hogy az ügyben meg kell várni Washington hivatalos nyilatkozatát.

A török katonai erők célja egy ütköző övezet, egy biztonsági zóna megteremtése, ahol elhelyeznék a Törökország területén lévő szíriai menekülteket, illetve hogy a területről kiszorítsák a kurd fegyveres koalíciót. Erdogan korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy ha a zónát szeptember végére nem hozzák létre, akkor Törökország kénytelen lesz a saját katonai terveit végrehajtani.

Korábban a kurd koalíció közölte, hogy felveszi a harcot a török hadsereggel, ha behatol Szíria északkeleti részébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!