Moszkva: Varsó a járványhelyzetre hivatkozva mondta le a kormányküldöttség katyni megemlékezését

Külföld, 2020.04.04

A moszkvai lengyel nagykövetség a Covid-19 világjárvány jelentette kockázatra hivatkozva bejelentette, hogy későbbre halasztották a lengyel kormányküldöttség katyni és szmolenszki megemlékezését - közölte az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca éles hangvételű állásfoglalásban reagált a varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk nyilatkozatára. A lengyel tisztségviselő pénteken azt mondta, azért halasztották el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő április 10-re tervezett oroszországi látogatását az 1940-es katyni mészárlás és a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa 10. évfordulója alkalmából, mert az orosz hatóságok nem adtak időben egyértelmű, írásbeli választ a Varsó által előterjesztett, az út logisztikai feltételeire vonatkozó javaslatokra.

A moszkvai külügyminisztérium a dokumentumban, amely "provokációval" és "kirívó hálátlansággal" vádolta meg Varsót, azt állította, hogy már a vizitre vonatkozó igény február 14-i kézhezvétele után kifejezte készségét az együttműködésre, és egyúttal bekérte az előkészítéshez szükséges információkat. Az Oroszországban március 4-én járt lengyel előkészítő csoport ígéretet tett ezek megküldésére, amit csak március 25-re teljesített.

Az orosz diplomaták szerint a lengyel fél a tervezett küldöttség létszámát és összetételét többször megváltoztatta, de az orosz külügy a világjárvány okozta nehézségek közepette is "maximális készséget és együttműködést tanúsított". Március 30-án a két ország illetékes biztonsági szervei videokonferencia keretében tartottak egyeztetést. Ezen a moszkvai tájékoztatás szerint orosz részről egyebek között közölték, hogy a Szmolenszkbe tartó küldöttség számára megnyitják a határt, és hogy készek a további egyeztetésre.

"A lengyelekkel való kapcsolattartás egész ideje alatt Varsó elégedettségét fejezte ki a közreműködés szintjével kapcsolatban" - áll a dokumentumban, amely szerint Moszkva az ügyből "levonta a megfelelő következtetéseket".

A Lech Kaczynski néhai lengyel elnök vezette küldöttség különgépe 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszknél. A Tu-154M-es a delegációt a szovjet NKVD által lengyel katonatisztek ellen elkövetett katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre szállította. A katasztrófában 96 ember, a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője vesztette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!