Moszkva: vazallusság a NATO-országok Washington melletti kiállása

Külföld, 2021.04.15

A NATO-tagországok támogatása az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók ügyében modern "vazallusság" - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtök este a TASZSZ hírügynökségnek arra reagálva, hogy Varsó kiutasított három orosz diplomatát, több országban pedig bekérették az orosz nagykövetet.

"A NATO-országok láncreakciója az amerikai szankciók támogatására az erkölcstelen blokkfegyelem megnyilvánulása, amikor a döntéseket nem valós tények alapján, hanem parancsra hozzák meg, álszolidaritást kifejezve. Ez nem szolidaritás, de még csak nem is kampányszerűség. Ez 21. századi vazallusság" - mondta.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, hogy Lengyelország az Egyesült Államok "igazi vazallusaként" viselkedik, és "nem akar elmaradni a washingtoni nagy testvértől" sem a retorikában, sem a tettekben.

"Ez az amerikai szankciók visszhangja" - mondta.

A politikus szerint Varsó "ruszofób" gesztusa, amelyre semmi oka sem volt, "tovább mélyíti a szakadékot" az orosz-lengyel viszonyban. Szluckij ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz, kémkedéssel vádolt orosz diplomatát, a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul.

Moszkvában emiatt a külügyminisztériumba kérették John Sullivan amerikai nagykövetet. Ott a tárca tájékoztatása szerint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes közölte vele, hogy ellenintézkedések sorozata várható, amelyekért Washingtont terheli a felelősség, amely "azzal a bejelentett szándékával ellentétben, hogy pragmatikus kapcsolatokat építsen ki Oroszországgal, újabb súlyos csapást mért rájuk". Az orosz fél szerint Moszkva sok éven át "rendkívül felelős módon viszonyult a kétoldalú viszony elfogadható szinten való fenntarthatóságának feladatához", az egymást követő amerikai kormányok azonban csak egyre tovább rontották a helyzetet, és nem reagáltak Moszkva "pozitív impulzusaira".

John Sullivan az amerikai nagykövetség honlapján "szakmainak" és "tiszteletteljesnek" nevezte az orosz külügyminisztériumban lefolytatott tárgyalását. A misszióvezető szerint Washington tovább keresi majd a módját annak, hogy stabilabb és kiszámíthatóbb kapcsolatai legyenek Moszkvával, az Egyesült Államok érdekeinek megfelelően.

Sullivan szerint a találkozó az amerikai fél kezdeményezésére jött létre. Beszámolója szerint tájékoztatta az orosz hivatalos személyeket a moszkvai tárcánál azokról a "messzemenő intézkedésekről, amelyeket az Egyesült Államok azért tesz, hogy felelősségre vonja az orosz vezetést ellenséges lépéseiért".

A nagykövet szerint az Egyesült Államok világosan értésre adta, hogy meg fogja védeni nemzeti érdekeit. Utalt rá, hogy Joe Biden amerikai elnök orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal folytatott minapi telefonbeszélgetése során "kifejezte komoly aggodalmát Oroszország olyan ellenséges lépéseivel kapcsolatban, mint a vegyi fegyver használata az Alekszej Navalnij elleni merénylethez, a Solar Windsen keresztül végrehajtott kibertámadás, az amerikai katonák elleni bérgyilkosság megrendelése Afganisztánban és a 2020-as választásokba történt beavatkozás".

Zaharova korábban azt mondta, hogy az orosz külügyminisztérium hívta meg a nagykövetet, és a beszélgetés "nehéz" lesz vele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!