Moszkvába és Kijevbe látogat a német kancellár

Külföld, 2021.08.13

Az orosz és az ukrán fővárosban tesz hivatalos látogatást a jövő héten Angela Merkel német kancellár - jelentették be pénteken Berlinben.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő augusztus 20-án Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A program további részleteit a hét elején ismertetik.

Két nappal később, augusztus 22-én Angela Merkel Kijevbe utazik, ahol a tervek szerint tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Programjának részleteit ugyancsak a hét elején közlik.

A német és az orosz kormány viszonya évek óta feszült, a többi között a hazájában elkövetett mérgezéses támadás után Berlinben ápolt orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij, a szövetségi parlament (Bundestag) ellen a német szervek megállapításai szerint Oroszországból indított informatikai támadások, valamint egy csecsen származású, georgiai állampolgárságú férfi ellen Berlinben elkövetett, a német főváros ügyészsége szerint orosz vonatkozású politikai gyilkosság ügye miatt.

Ugyanakkor a német kancellár rendre azt az álláspontot képviseli, hogy fenn kell tartani a párbeszédet a moszkvai vezetéssel, mert Oroszország közreműködése elengedhetetlen egy sor nemzetközi válság rendezésében, például a szíriai polgárháború lezárásában és Afganisztán stabilizálásában. Angela Merkel egyebek mellett ezért javasolta Emmanuel Macron francia államfővel közösen az EU-s társországok vezetőinek júniusban, hogy rendezzenek EU-Oroszország csúcstalálkozót. A javaslatot elvetették az uniós kormány-, illetve államfők brüsszeli tanácskozásán.

A német-orosz kormányközi kapcsolatok legfőbb témái közé tartozik az oroszbarát szakadárok kelet-ukrajnai tevékenysége nyomán kialakult válság politikai rendezése is, az úgynevezett normandiai országcsoport - Németország, Franciaország, Ukrajna, Oroszország - együttműködése révén.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a politikából visszavonuló kancellár legutóbb 2020 januárjában tett hivatalos látogatást Moszkvában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!