Moszkvából Penzába helyeznek át egy orosz vezetőkről készített szoborsorozatot

Külföld, 2021.03.11

Moszkva központjából Penzába helyezik át Zurab Ceretelinek az Oroszország 43 vezetőjét ábrázoló köztéri mellszobor-sorozatát - közölte csütörtökön Penza megye kormányzatának sajtószolgálata.

Az Oroszországi Hadtörténeti Társaság katonaiegyenruha-múzeumának parkjában 2017 májusában avatták fel a történelmi sétányt, amely Rurik fejedelemtől Alekszandr Kerenszkij miniszterelnökig vonultatta fel az Oroszországot kormányzó vezetők arcmását. Négy hónappal később a sort kiegészítették a szovjet korszak első embereivel Lenintől Gorbacsovig.

Egy tavaly megkötött megállapodás értelmében a mellszobrok a Moszkvától délkeletre lévő penzai püspöki hivatal elé kerülnek majd. Cereteli szóvivője, Szergi Sagulasvili a Gazeta.ru hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy a költöztetés a művész jóváhagyásával történik és a fővárosban eleve csak ideiglenesen szándékoztak kiállítani a mellszobrokat. Ez a mozzanat korábban nem kapott hangsúlyt az orosz médiában.

A főleg a monumentális alkotásairól, egyebek között a moszkvai Nagy Péter-szoborról ismert, 87 éves georgiai származású Cereteli 1997 óta az Oroszországi Művészeti Akadémia elnöke. Művei számos országban jelen vannak, igaz, nem egynek az esztétikai értékével kapcsolatban vita támadt. Az Oroszország kormányzóiról készült alkotásaival kapcsolatban az a politikai kétely merült fel 2017-ben, hogy vajon kell-e szobrot állítani Rettegett Iván cárnak vagy Sztálinnak a 21. században.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!