Moszkvát támogató felvonulást tartottak a győzelem napján Belgrádban

Külföld, 2022.05.09

Néhány százan vonultak utcára Belgrádban hétfőn, a győzelem napja alkalmából, hogy demonstrálják Moszkva melletti kiállásukat.

A szerb főváros központján haladt át a Halhatatlan Ezred táblát, Z betűt, orosz zászlót és életnagyságú Vlagyimir Putyin-kartonbabát is magasba emelő tömeg, amely a második világháborúban elesettek emlékművéhez érve lerótta kegyeletét a háborús hősök előtt.

Az emlékműnél tartott megemlékezésen Oroszország belgrádi nagykövete mellett részt vett Aleksandar Vulin belügyminiszter, Darija Kisic-Tepavcevic szociálisügyi miniszter, Nenad Popovic tárca nélküli miniszter és Ivica Dacic házelnök.

Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz, és annak ellenére, hogy Belgrád elítélte Moszkva ukrajnai invázióját, nem csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Az ukrajnai háború kitörése azonban közvetlenül hatott az április 3-i szerbiai választásokra, mert míg a kormánypártok mérsékelt hangnemet ütöttek meg az Ukrajnában zajló harcokkal összefüggésben, a szélsőjobboldali pártok egyértelműen Oroszország mellett foglaltak állást, és ezzel bekerültek a parlamentbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!