MSZP: meg kell teremteni a valós női esélyegyenlőséget

Külföld, 2019.03.08

Az MSZP a nők esélyegyenlőségét sürgette és nőket segítő fővárosi intézkedéseket ígért pénteken, a nemzetközi nőnap alkalmából.

Nőnap - Az MSZP sajtótájékoztatója Molnár Zsolt, az ellenzéki párt budapesti elnöke a Nyugati téren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, nem igazi ünnep még a nőnap, mert bár a magyar társadalomban jogegyenlőség van a nők és férfiak között, nincs esélyegyenlőség.

Hozzátette: az MSZP, szociáldemokrata pártként, folytatja a küzdelmet a valós női esélyegyenlőségért.

A szocialista politikus szerint nem helyes, hogy a magyar közéletben kizárólag férfiak hozzák meg a fontos döntéseket, több nőre van szükség a politikában. Az MSZP támogatja a női kvótát annak érdekben, hogy minél több nő vegyen részt a közéletben - tette hozzá.

Az MSZP fővárosi elnöke ígéretet tett arra, hogy az őszi önkormányzati választáson sok női jelöltet indítanak.

Molnár Zsolt közölte, a budapesti MSZP vállalja, hogy ősztől, "amikor változás lesz" a főváros vezetésben, a fővárosi önkormányzat önként vállalt feladata lesz a családon belüli erőszak áldozatainak segítése.

Beszámolt arról is, hogy a fővárosi MSZP az elmúlt hetekben anyák napjáig tartó gyűjtést indított a családon belüli erőszak áldozatait segítő NANE Egyesületnek, és már 250 ezer forintot el is utaltak a szervezetnek.

Tüttő Kata, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje arra tett ígéretet, ősztől az önkormányzatokban, a fővárosi önkormányzatban bővíteni fogják a szociális ellátórendszert, hogy segítséget nyújtsanak az idős családtagok gondozásához.

Indoklásként elmondta, ma Magyarországon a gyermekek, az idősek gondozásának a terhe leginkább a nők vállát nyomja és ehhez kevés segítséget kapnak.

A családon belüli erőszakról szólva szóvá tette, hogy az állam üldözi azokat a civil szervezeteket, amelyek segíteni próbálnak az áldozatoknak. Szerinte növelni kellene az átmeneti otthonok számát, ahova a bántalmazott nők gyermekükkel együtt elmenekülhetnek. Fontosnak nevezte a családon belüli erőszakról történő társadalmi párbeszéd elindítását is.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP az őszi önkormányzati választáson valóban Szalma Botond volt KDNP-s politikust fogja támogatni, aki sajtóhírek szerint közös ellenzéki polgármesterjelölt lehet Újpesten, Molnár Zsolt az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a szocialista pártnak az a legfontosabb szempont, hogy olyan esélyes jelöltek induljanak, akik le tudják váltani a Fidesz-KDNP jelöltjeit. Szalma Botond jó jelölt lehet, az egyik lehetséges forgatókönyv az ő támogatása, de az ellenzéki tárgyalások még folynak - tette hozzá.

A sajtótájékoztató előtt Molnár Zsolt és MSZP-s aktivisták vörös szegfűt osztogattak a Nyugati téren járó nőknek.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Nőnap - Az MSZP sajtótájékoztatója Nőnap - Az MSZP sajtótájékoztatója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!