Mueller-jelentés - Kreml: nincs bizonyíték az orosz beavatkozásra

Külföld, 2019.04.19

Egyetlen alátámasztott bizonyítékot sem tartalmaz a 2016-os elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozásra a Robert Mueller amerikai különleges ügyész vezette vizsgálatról közzétett jelentés - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a jelentés a nyilvánosságra hozott formájában továbbra sem tartalmaz bizonyítékot az állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatban, és hogy Moszkva visszautasít minden erre vonatkozó vádat. A szóvivő szerint a dokumentum minden állítása a médiában már korábban ismertté vált.

Emlékeztetett: az orosz fél a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy a nyomozók semmilyen bizonyítékot nem fognak találni. Peszkov szarkasztikusan megjegyezte, hogy az amerikai adófizetőknek nem ártana utánanézniük, mire folyt el tulajdonképpen a különleges ügyész munkájára kiutalt állami pénz.

"Sajnáljuk, hogy ilyen minőségű dokumentumok közvetlen hatást gyakorolhatnak az amúgy sem a legjobb állapotban lévő kétoldalú orosz-amerikai kapcsolatokra" - mondta.

Hasonlóképpen nyilatkozott Georgij Boriszenko, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője, aki pénteken újságíróknak kijelentette: "A jelentés alátámasztja, hogy nincs olyan érv, amely arra utalna, hogy Oroszország állítólag beavatkozott volna az amerikai választásba. Nincs benne egyetlen bizonyíték sem. A jelentés szerzői voltaképpen azt írták alá, hogy nincs is jelentésük."

Csütörtökön Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke "abszurdnak és alaptalannak" nevezte a Mueller-jelentésnek az orosz beavatkozással kapcsolatos állításait. A képviselő kifogásolta, hogy miközben Mueller és William Barr amerikai igazságügyi miniszter nem talált bizonyítékot Donald Trump elnök 2016-os választási stábja és az orosz kormány közötti összejátszásra, a jelentés továbbra is azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés hackerei az amerikai Demokrata Pártra nézve terhelő anyagokat adtak át a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!