Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot

Külföld, 2022.02.25

Az erdélyi Nagybányán csütörtökön felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot, melyet a római katolikus egyház a magyar állam támogatásával alakított ki.

Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Az avatóünnepségen a Szmutku Róbert esperes elmondta: az épületben 15 olyan vidéki gyermek számára biztosítanak szállást és ellátást, akik a megfogyatkozott gyermeklétszámú, magyar tannyelvű Németh László Gimnáziumban tanulnak.

A katolikus egyház a magyar állam 290 millió forintos támogatásával egy olyan félkész épületet vásárolt meg, amelyet a korábbi kommunista adminisztráció az egyháztól elvett telekre épített. Az épület földszintjén magyar kulturális feladatokat is ellátó kávézót, az emeleten pedig kollégiumot rendeztek be. A kollégiumot azért nevezték el a szalézi szerzetesrend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról (Don Boscoról), mert a második világháború előtt boldog Scheffler János püspök szalézi szerzeteseket hívott Rákospalotáról Nagybányára, hogy templomot építsenek, és fiatalokat segítő közösséget hozzanak létre.

Amint Szmutku Róbert esperes elmondta: a tervezett templom a háború miatt nem épült fel, de a megszentelt helyen létrejött a Krisztus Király plébánia, mely a szerzetesrend oratóriumát használja templomként. "Az isteni gondviselés a magyar kormányt használta fel arra, hogy a plébánia eredeti rendeltetése szerint e helyen gyerekek és fiatalok nevelkedjenek szalézi szellemben, Bosco Szent János égi pártfogása alatt" - tette hozzá.

Kelemen Hunor, a román kormány miniszterelnök-helyettese köszöntőjében a család és az iskola identitásmegőrző szerepét hangsúlyozta. Úgy vélte: azoknak a gyermekeknek sem szabad elengedni a kezét, akiknek a településén nincsen magyar iskola. Hozzátette: ez a 37. erdélyi szórványkollégium, amely az elmúlt 30 évben felépült. Falai között olyan gyermekek kapnak szeretet, odafigyelést, akik másképpen nem részesülhetnének magyar nyelvű oktatásban. Arra is figyelmeztetett, hogy Nagybánya alig hatvan kilométerre fekszik az ukrán-román államhatártól, és készülni kell a háborús menekültek fogadására.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője arra emlékeztetett, hogy Nagybányán sok évszázados hagyománya van a tanításnak. Itt nyitották meg 1547-ben Erdély és Partium első főiskoláját is, a Schola Rivulinát, ahol többek közt az Európa-szerte ismert nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós is tanult. Azt kívánta, hogy a kollégium váljon a magyarság megerősödésének, példamutatásának és állhatatos cselekvésének az intézményévé.

Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök a szórványmagyarságot a kenyeret körülvevő héjhoz hasonlította, és köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány a nemzet peremvidékein élőket is támogatja. Hozzátette azonban, hogy szükség van erre a támogatásra, mert amiként a jéghegy sem belülről kezd olvadni, úgy a nemzetről is a peremvidéken morzsolódhatnak le tagjai.

Az épület földszintjén kialakított kávézóban Véső Ágostonnak és nagybányai festőtársainak az állandó tárlata kapott helyet.
(MTI)

Címkék

Nagybánya Don Bosco szórványkollégium

Galériánk

Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot Nagybányán felavatták a Don Bosco szórványkollégiumot
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!