Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában

Külföld, 2020.09.17

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött csütörtökön Rapid Trident-2020 fedőnévvel a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő javorivi járásban.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint az Egyesült Államok vezetésével megrendezett gyakorlaton tíz országból mintegy négyezer katona vesz részt. A javorivi lőtéren rendezett megnyitó ünnepségen részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az évente megrendezésre kerülő Rapid Trident hadgyakorlatok nemcsak a katonai készségek fejlesztésének "következő állomásai", hanem egyben fontos lépések Ukrajna euroatlanti integrációja felé.

"Ezek a gyakorlatok megerősítik csapataink operatív képességeit, javítja Ukrajna, valamint az Egyesült Államok és más NATO-tagországok egységei és parancsnokságai közötti kompatibilitás szintjét" - fogalmazott az elnök. Kifejezte meggyőződését, hogy az ukrán katonák a maguk részéről átadhatják külföldi partnereiknek azokat az egyedülálló harci tapasztalataikat, amelyeket a 2014 óta tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktus alatt szereztek.

Az UNIAN hozzáfűzte: Zelenszkij beszédében sürgette továbbá azon reformok végrehajtásának fokozását, amelyek lehetővé teszik Ukrajna csatlakozását a NATO úgynevezett tagsági akciótervéhez. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a hét elején jóváhagyta Ukrajna új nemzetbiztonsági stratégiáját, amelyben Ukrajna NATO-csatlakozását az ország stratégiai céljaként jelölték meg.

Az idei Rapid Trident szeptember 25-ig tart, lőgyakorlatokat tartanak, és páncélozott járművek és harci helikopterek is részt vesznek rajta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!