TV műsor

Nancy Pelosi: Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos lépései megvesztegetéssel érnek fel

Külföld, 2019.11.14

Donald Trump amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos lépései megvesztegetéssel érnek fel - jelentette ki Nancy Pelosi házelnök újságíróknak csütörtökön.

A demokrata párti politikusnő washingtoni sajtótájékoztatóján úgy vélte: nem a "quid pro quo" (valamit valamiért) latin kifejezést kellene használni ezentúl Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseinek jellemzésekor, hanem a "megvesztegetés" szót, mert ezt - mint mondta - jobban értik az amerikaiak.

A Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetésre utalva Pelosi úgy fogalmazott: "az elnök azt mondja erről, hogy kifogástalan volt, én azt mondom, hogy tökéletesen téved, ez nem más volt, mint megvesztegetés". Kifejtette, hogy szerinte "egy katonai segély visszatartása vagy odaítélése egy hamis vizsgálat megindításának nyilvános bejelentése fejében" nem más, mint megvesztegetés. "Ezt az alkotmány is az elnök alkotmányos elmozdításának egyik lehetséges okaként jelöli meg" - tette hozzá.

Nancy Pelosi azt állította: a telefonbeszélgetés ügyében folytatott képviselőházi meghallgatások igazolják azt, hogy korrupcióról van szó. Szerinte a most napvilágra kerülő információk mellett csaknem eltörpül mindaz, amivel Richard Nixon republikánus elnököt vádolták az 1970-es években. Nixon ellen szintén alkotmányos felmentési eljárás indult 1974-ben, de ő még az eljárás lefolytatása előtt lemondott.

A demokrata többségű képviselőház éppen a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés miatt indította meg a vizsgálatokat, amelyek célja az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) kezdeményezése. A három képviselőházi bizottság - a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési - együttes meghallgatásai szerdától nyilvánosan folynak. A szerdai meghallgatást - mivel ez volt az első nyilvános - valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna élőben közvetítette.

A bizottságok két diplomatát hallgattak meg: George Kentet, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárát és William Taylort, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének ügyvezető nagykövetét. Taylor eddig ismeretlen, új információkkal is szolgált a törvényhozóknak. Elmondta ugyanis azt is: munkatársaitól úgy hallotta, hogy Gordon Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz delegált nagykövete szerint Donald Trumpot inkább érdekelte a Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben megindítandó ukrán vizsgálat, mint Ukrajna helyzete.

Donald Trump többször is csalásnak és megtévesztésnek nevezte az egész vizsgálatsorozatot, akárcsak a republikánus törvényhozók elsöprő többsége. Jim Jordan republikánus képviselő például szerdán - miután kérdéseinek egész sorára William Taylor nem tudott választ adni - gúnyosan vonta kétségbe az ügyvezető nagykövet tanúvallomásának fontosságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!