NATO-évforduló - Benkő: a NATO ma is nélkülözhetetlen a biztonság fenntartásában

Külföld, 2019.03.13

    Budapest, 2019. március 13., szerda (MTI) -  A NATO nemhogy elvesztette volna létjogosultságát, ma is nélkülözhetetlen szerepet játszik a transzatlanti térség biztonságának fenntartásában - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, a Magyarország 20 éve a NATO-ban című konferencián.

Benkő Tibor kiemelte: napjainkban merőben más kihívásokra, kockázatokra és fenyegetésekre kell választ adni, nem elfeledve a hagyományos katonai hadviselés szükségességét sem. A szárazföld, a tengerek, a világűr mellett a kibertér is műveleti hadszíntérré vált.

Mint mondta: Európát keletről és délről instabil térségek veszik körül. Az Arab tavasz, az ukrán válság, az európai terrormerényletek számának növekedése, a tömeges illegális migráció új kihívásokat és fenyegetéseket jelent. Magyarország közvetlen szomszédságában, a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete továbbra is törékeny. Instabil világunkban növekedett a konfliktusok kialakulásának valószínűsége. A katonai erő szerepe felértékelődött - jegyezte meg a miniszter, aki szerint a rövidesen 70. évfordulóját ünneplő NATO sikeresen alkalmazkodik a biztonsági környezetünk változó világához.

Benkő Tibor beszédében azt mondta, az elmúlt 20 évet katonai és politikai szempontból értékelve, jó döntés volt a NATO-hoz való csatlakozás.

Kiemelte: a washingtoni szerződés 5. cikke, a kollektív védelemről szóló rész Magyarország katonai biztonságának sarokköve.

Ezzel együtt nem szabad elfeledkezni a 3. cikkről sem, miszerint a szövetség erejét a tagországok katonai képességei adják. Ennek nyomán a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program a NATO-t erősíti - jegyezte meg.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség részt vesz a NATO által indított szárazföldi műveletekben, missziókban, a nemzetközi békefenntartásban. A magyar katonák többek között Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Afganisztánban, Irakban teljesítettek, teljesítenek szolgálatot. Ennek kapcsán a miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország nemzetközi szerepvállalásának ezer fős ambíciószintjét 1200-ra növelték.

Benkő Tibor kiemelte: Magyarország külön hangsúlyt fektet a walesi vállalások teljesítésére. Elmondta, Magyarország már tavaly a GDP 1,41 százalékát fordította védelmi célra, s 2024-re elérjük a 2 százalékot. Ennek nyomán átfogó haditechnikai modernizációt hajtanak végre a légierő, a szárazföldi erő, a különleges műveleti erők, a logisztika, és a kibertér területén - ismertette a miniszter, aki szerint ennek köszönhetően a Magyar Honvédség technikai eszközei és hadi képességei tekintetében is a régió egyik meghatározó haderejévé válhat. Soha nem látott mértékben járulunk hozzá a szövetség képességeinek, országainak biztonságának garantálásához - jelentette ki a miniszter.

Mint mondta: Magyarország két évtizede élvezheti a NATO-tagságból fakadó biztonsági garanciát, ennek előnyeit. Ezzel együtt hozzátette: meggyőződése, hogy Magyarország nem csak haszonélvezője, hanem értékes hozzájárulója is a transzatlanti biztonságnak.

A miniszter azt mondta: Magyarország a jövőben is arányosan kiveszi részét a NATO tevékenységéből. Magyarország megbízható szövetséges - szögezte le.

Az Országházban tartott rendezvényen Patrick Turner védelmi tervezésért felelős NATO főtitkár-helyettese tolmácsolta Jens Stoltenberg főtitkár gratulációját.

Azt mondta: Magyarország egy megújuló szövetségnek lett tagja 20 évvel ezelőtt.

A főtitkárhelyettes az elmúlt évek kihívásai közül kiemelte az oroszországi fenyegetést, és felidézte, hogy Oroszország öt éve annektálta az ukrán Krím-félszigetet.

Kitért továbbá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet iraki és szíriai jelenlétére is. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Magyarország egyebek mellett a NATO iraki missziójához is hozzájárul. Koszovóban pedig - a Nyugat-Balkán biztonságának erősítése érdekében - Magyarország a harmadik legnagyobb kontingenssel járul hozzá a misszióhoz.

Patrick Turner kitért arra is, hogy a szövetség vezetése elkötelezett a NATO további bővítésében. Hamarosan Montenegró és Észak Macedónia is taggá válik.

Beszédében a NATO főtitkár-helyettes is kitért a szövetség walesi csúcsán tett vállalásokra, melyek keretében a tagállamok növelik védelmi kiadásaikat. Ennek kapcsán elismerően szólt Magyarország lépéseiről, amit védelmi kiadásainak növeléséért tett.

A konferencia felszólalói között szerepel még Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Mesterházy Attila a bizottság MSZP-s alelnöke, a magyar NATO parlamenti közgyűlés delegációjának tagja, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke, valamint Martonyi János és Kovács László volt külügyminiszterek.

A rendezvény végén megnyitják a Magyarország NATO-csatlakozásának és tagságának főbb mérföldköveit bemutató fényképkiállítást.

Magyarország, Csehország és Lengyelország mellett 1999. március 12-én vált a NATO teljes jogú tagjává.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!