NATO-főtitkár: Oroszországnak be kell tartania a nukleáris erőket szabályozó egyezményt

Külföld, 2018.10.03

Oroszországnak be kell tartania az európai közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) kötött egyezményben foglalt kötelezettségeit - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos találkozójára érkezve szerdán.

Jens Stoltenberg újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a NATO valamennyi tagállama egyetért azzal, hogy Oroszországnak a megállapodásban előírtak szerint átlátható és ellenőrizhető módon be kell számolnia rövid és közepes hatótávolságú rakétáinak fejlesztéséről, gyártásáról és telepítéséről, ugyanis az az európai biztonság és stabilitás kulcsfontosságú eleme.

Amíg Moszkva növelte fegyverarzenálját, addig a szövetségesek nemcsak, hogy csökkentették, de fel is számolták az egyezményben felsorolt eszközöket. Mindennek tudatában, a megállapodás bármilyenfajta megsértését a tagállamok nagyon komolyan veszik - tette hozzá.

Kedden Kay Bailey Hutchison, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kijelentette, országa szükség esetén kész megsemmisíteni a vonatkozó nemzetközi szerződés előírásai ellenére kifejlesztett rövid és közepes hatótávolságú orosz rakétákat.

A főtitkár az amerikai kijelentésre reagálva hangsúlyozta, a tagállamok részéről érthető az aggodalom amiatt, hogy Moszkva évtizedeken át tartó tagadást követően a közelmúltban elismerte egy 9M729 nevű, új fejlesztésű rakétarendszer létezését. Bebizonyosodott tehát, hogy Oroszország újfent nem adott hiteles tájékoztatást rakétarendszere és haderő-telepítése kapcsán - mondta.

A NATO azt várja Moszkvától, hogy tegye átláthatóvá katonai tevékenységét a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött szerződés szerint - húzta alá.

A NATO az orosz fenyegetettségre adott válasz, és a terrorizmus elleni fellépés jegyében a hidegháború befejezése óta legnagyobb odafigyeléssel kezeli a kollektív védelem feladatait. Ennek jegyében, és a kihívásokkal teli biztonsági környezet végett a szövetség erősíti és fejleszti az információhoz jutás és megosztás képességét a tagállamok között. Fontosságára az INF-egyezmény Oroszország általi megszegése világít rá a legjobban - húzta alá Jens Stoltenberg.

Az észak-atlanti katonai szövetség tagállamainak védelmi miniszterei szerdán kezdődő kétnapos tanácskozásának középpontjában védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalások tagállami teljesítése, valamint a kollektív védelem és biztonság kérdése áll. Áttekintik a Grúziával nyáron aláírt nyilatkozatban foglalt kötelezettségvállalások teljesítését, valamint az Európai Unióval közös feladatokat.

A főtitkár keddi tájékoztatása szerint a nukleáris fenyegetettség növekedése miatt összeül a NATO nukleáris tervezőcsoportja. A csoport áttekinti, és szükség esetén frissíti a szövetség úgynevezett nukleáris struktúráját. Erre azért van szükség, mert Oroszország nem tartja tiszteletben nemzetközi kötelezettségvállalásait, köztük a nukleáris fegyverekre és a haderő-telepítésekre vonatkozó megállapodásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!