NATO-hírszerző a Buzzfeednek az osztrák-orosz kémügyről: kínos Bécs kétkulacsos politikája

Külföld, 2018.11.14

Kínos, hogy a jobboldali vezetésű Ausztria egyszerre mutatja magát az Európai Unió szilárd tagjának és jó barátságban van a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországgal még a Szkripal-ügy után is - jelentette ki a NATO egy meg nem nevezett katonai hírszerzője a BuzzFeed News hírportálnak nyilatkozva a nemrég kipattant osztrák-orosz kémüggyel kapcsolatban.

A tisztségviselő megerősítette az osztrák média értesülését, miszerint a brit hírszerzés hívta fel az osztrák hatóságok figyelmét arra a nyugalmazott osztrák ezredesre, akit azóta Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítanak. A brit hírszerzés úgy jutott az osztrák-orosz kapcsolat nyomára, hogy a Szkripal-ügy miatt az unió tagországai intenzív információgyűjtésbe kezdtek az EU területén tevékenykedő orosz hírszerzőkről. A nyilatkozó tisztségviselő szerint az orosz ügynökökről megszerzett információk Ausztria számára is rendelkezésre álltak, de nem használta őket. Ausztria azon kevés EU-tagországok közé tartozik, amelyek nem utasítottak ki oroszokat szolidaritásból Nagy-Britanniával a Szkripal-ügy miatt. Bécs a Buzzfeed szerint arra hivatkozott, hogy Ausztria semleges ország.

Ez zavarba ejtő volt - mondta a NATO-tisztségviselő - és szerinte tetézte ezt, hogy a britek hívták fel az osztrákok figyelmét a kémkedő főtisztre.

"Ausztria mindenki szemében gondot jelent. A jelenlegi kormánynak mély ideológiai és gazdasági kapcsolatai vannak a Putyin vezette hatalommal, próbál az EU szilárd tagja és Putyin barátja is lenni egyszerre, de ez nem fog menni a Szkripal-ügy után" - jelentette ki.

A BuzzFeed News emlékeztetett: Ausztria a hidegháború idejéből eredő semlegességével indokolta, hogy nem utasított ki oroszokat.

A meg nem nevezett, nyugalmazott osztrák ezredest múlt pénteken vették őrizetbe. Az osztrák sajtó úgy tudja, hajlandó együttműködni a nyomozókkal. A bíróság nem hagyta jóvá őrizetben tartását, de felügyelet alá helyeztette: az útlevelét bevonták, és naponta jelentkeznie kell a rendőrségen. Az osztrák ügyészség szerint a férfi 1992 óta állam- és katonai titkokat adott át Oroszországnak.

Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija idén márciusban súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok többsége határozottan felsorakozott Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!