TV műsor

Navalnij - Az EU gyors kivizsgálásra szólít fel, átlátható és független nyomozást vár

Külföld, 2020.08.21

Az Európai Unió Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus feltételezett mérgezésének gyors kivizsgálására szólította fel pénteken Oroszországot.

Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője aggodalmának adott hangot az ügy miatt. Leszögezte, hogy átlátható és független nyomozást várnak az orosz hatóságoktól.

"Amennyiben a mérgezés gyanúja bebizonyosodik, a vétkeseket felelősségre kell vonni" - közölte szóvivő, egybehangzóan azzal, amit Josep Borrell, külügyekért felelős uniós főképviselő írt előző nap a Twitteren.

Massrali hozzátette: Oroszországnak engedélyeznie kell, hogy az azóta kómában lévő Navalnijt átszállíthassák Németországba gyógykezelésre.

"Bízunk abban, hogy az orosz hatóságok ígéretükhöz híven engedélyezik Alekszej Navalnij Németországba szállítását, családjának kívánságát tiszteletben tartva" - közölte a szóvivő.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Anatolij Kalinyicsenko, az omszki mentőkórház helyettes főorvosa pénteken azt mondta, hogy a szakemberek nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Navalnij szervezetében.

A ellenzéki politikus családja ragaszkodik a külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért, mert nem bízik az orosz egészségügyben, sem az omszki mentőkórház főorvosában, Alekszandr Murahovszkijban, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Uniós források szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a fehérorosz válság mellett Navalnij ügyét is érintette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!