Navalnij - Két bírósági tárgyalása lesz pénteken az orosz ellenzéki politikusnak

Külföld, 2021.02.16

Péntekre tűzte ki az illetékes moszkvai bíró kedden az újabb tárgyalást Alekszej Navalnij rágalmazási perében, amelyen az ellenzéki felszólalhat majd az utolsó szó jogán. Ugyanazon a napon tárgyalják majd a politikus fellebbezését annak az ítéletnek az ügyében, amely letöltendőre változtatta a rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

Kedden a harmadik tárgyalási napja volt annak a bírósági eljárásnak, amelyet Navalnij ellen egy második világháborús veterán, Ignat Artyomenko megrágalmazása címén indítottak. Artyomenko az állami RT televízió egy politikai kampányfilmjében szerepelt, amely a tavalyi alkotmányreform-szavazásra agitált. Ennek szereplőit az ellenzéki politikus "lakájoknak", "árulóknak" és "az ország szégyenének" nevezte.

A vád 950 ezer rubel (napi átfolyamon több, mint 3,8 millió forint) bírság kiszabását ítélte. Egyúttal kérte azoknak a kijelentéseknek a jegyzőkönyvbe vételét, amelyekkel Navalnij az ügyész szerint megsértette a bíróságot, ami egy újabb eljárás alapja lehet.

A védelem a rágalmazási perben a politikus felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy Navalnij véleményt fogalmazott meg, nem pedig olyan tényekről tett bejelentést, amelyek alapján a rágalmazás tényállása megállapítható lenne. Maga a vádlott nem ismerte el vétkességét.

Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, amelyet azért kapott, mert több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Egy bíróság február 2-án letöltendőre változtatta a politikusnak az Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett szabadságvesztését azon a címen, hogy számos alkalommal megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Az első fokú ítélet értelmében Navalnijnak 2 év 8 hónapot kell börtönben eltöltenie, miután a büntetésbe a házi őrizetben már eltöltött időt beleszámolták.

A másik, az Yves Rocher Vostok-ügyben Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (a rubel jelenleg mintegy négy forintot ér) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében "önkényesnek" és "nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij fivérektől több európai konvenció megsértésével megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az ítélet miatt Moszkva kértérítést fizetett ki, ám az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Navalnij az Eho Moszkvi rádió közlése szerint február 8-án az Európa Tanács miniszteri bizottságához fordult, hogy a testület hozzon ideiglenes határozatot az orosz hatóságokkal szemben, amiért elutasítják a rá vonatkozó EJEB-határozatok végrehajtását. Néhány héttel korábban a politikus a megmérgezésével kapcsolatban azt kérte ugyanettől a testülettől, hogy kötelezze az orosz hatóságokat az EJEB-ítéletek maradéktalan és hatékony végrehajtására.

Navalnij támogatására január 23-án és 31-én és február 2-án Oroszország több városában tüntettek. A megmozdulások részvevői közül több mint 11 ezer ember őrizetbe vettek.

Az Yves Rocher-ügyben a tárgyalást pénteken 10, a rágalmazáséban pedig 14 órára tűzték ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!