Navalnij - Korlátozták az orosz ellenzéki sajtótitkárának mozgásszabadságát is

Külföld, 2021.08.16

Egy moszkvai bíróság korlátozta hétfőn Alekszej Navalnij ellenzéki politikus sajtótitkárának, Kira Jarmisnak a mozgásszabadságát egy másfél éves időszakra azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt a Navalnij szabadon bocsátását követelő tüntetések szervezésében.

Jarmis a büntetés ideje alatt nem kereshet fel tömegrendezvényeket, nem vehet rész bennük, és nem változtathatja meg állandó lakcímét a büntetés-végrehajtási felügyelet értesítése nélkül. Navalnij 31 éves szóvivője február 1-je óta volt házi őrizetben az ellene felhozott vád miatt, amelynek ügyében most hirdettek ítéletet.

Moszkvában az elmúlt hetekben - ugyancsak azon a címen, hogy a járványügyi intézkedések ellenére tüntetést szervezett - hasonló mozgáskorlátozással sújtották Navalnij öccsét, Oleget és a politikus munkatársát, Ljubov Szobol ügyvédnőt. Az ellenzék szerint a bíróság önkényes ítéleteket hozott, amelyek célja, hogy a szeptember 17-19-én megtartandó parlamenti választások előtt ellehetetlenítsék a kormányzó Egységes Oroszország párt ellenfeleit.

A Kreml kritikusai rámutattak, hogy a korlátozások idején a hatóságok több hatalompárti tömegmegmozdulást engedélyeztek, amelyek egyikén, március 18-án, a Krím elcsatolásának évfordulóján maga Vlagyimir Putyin is részt vett a Luzsnyiki Stadionban és maga sem viselt védőmaszkot.

A bíróság júniusban szélsőségesnek minősített és betiltott három Navalnijhoz köthető szervezetet. Oroszországban az ilyen csoportok tagjai egy idei törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat, nem lehetnek jelöltek például a parlamenti választáson sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!