Navalnij - Körözést adtak ki a vasárnapra tervezett ellenzéki tüntetés szervezője ellen

Külföld, 2021.01.29

Körözést adtak ki az orosz hatóságok ki az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt vasárnapra meghirdetett országos tüntetés fő szervezője ellen, az ügyészség pedig a nem engedélyezett megmozdulásokban való részvétel törvényi megítélésének szigorítását helyezte kilátásba.

A Nyomozó Bizottság (SZK) távollétében azzal vádolta meg Leonyid Volkovot, a Navalnijt támogató regionális közösségek vezetőjét, hogy információs hálózatok segítségével fiatalkorúakat biztatott fel a részvételre a múlt szombaton azonos okból meghirdetett tiltakozásokon. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.

Az orosz főügyészség pénteken arra figyelmeztette azokat, akik el szándékoznak menni a hatósági engedély nélkül tartandó tüntetésekre, hogy magatartásukat tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik. A hivatal elrendelte, hogy korlátozzák a hozzáférést a mozgósítást közlő közösségi médiához.

Az illetékes moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését. Csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték őket azon a címen, hogy a szombati tüntetés szervezésével megsértették a járványügyi előírásokat.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban - több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint - megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit. A himki elsőfokú bíróság január 19-én rendelte el Navalnij előzetes letartóztatását, az ezzel szembeni fellebbezését csütörtökön elutasították.

A politikus letartóztatását követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a világhálón közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. A filmnek péntek estig a YouTube-on több mint 101 millió megtekintője volt.

A múlt szombati tüntetésen többtucatnyi városban összesen tízezren vettek részt. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

A fővárosi törvényszék pénteken közölte, hogy a moszkvai bíróságokhoz a hét eleje óta 1608 közigazgatási kereset érkezett be a tiltakozással kapcsolatban. Negyvenegy esetben a vád hivatalos személlyel való szembeszegülés, a többiben pedig a tömegrendezvények szervezésére és levezetésére vonatkozó szabályok megsértése.

Százötvennégy embert 7 és 15 nap közötti adminisztratív letartóztatásra, további 354-et pedig 10 ezer és 250 ezer rubel közötti bírságra ítélték (a rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 3,90 forintot ér). A többi eljárás még nem zárult le.

A moszkvai rendőrség szerint a szombati megmozdulásokban mintegy négyezren vettek részt, a Reuters hírügynökség pedig 40 ezresre becsülte a tömeget, de ezzel kapcsolatban megjelentek más, ezt meghaladó és alulmúló számok is. Tatyjana Potyajeva, Moszkva emberi jogi biztosa szerint a belvárosban több mint ezer embert vettek őrizetbe, az OVD-Info jogvédő csoport szerint 1546-ot.

A Mash elnevezésű Telegram-csatorna pénteken videofelvételeket mutatott be, amelyek állítása szerint a Putyinnak tulajdonított palota helyszínén készültek. Ezeken többnyire építkezési munkálatok láthatók.

Makszim Ikszanov újságírónak egy műszaki felügyelőre hivatkozó tudósítása szerint az épületnek csak a homlokzata készült el, és az építkezés még öt-hat évig el fog tartani. Az ingatlan tulajdonosának kilétét Ikszanovnak nem sikerült kiderítenie. Az anyagot a Rosszija 1 állami tévécsatorna is bemutatta, az objektumot szállodának nevezve.

A Rosszija 1 a nap folyamán egy saját anyagot is bemutatott, amelyben riporterének, Alekszandr Rogatkinnak a kivitelező szóvivője a készülő épületet aparthotelnek nevezte. Rogatkin a filmben azt mutatta be, hogy még a padlóburkolatot sem fektették le, és nincs nyoma azoknak az aranysasoknak és márványoszlopoknak, amelyek a Navalnij-féle animációban láthatók.

A Lettországban szerkesztett, orosz nyelvű, ellenzéki Meduza hírportál ezzel szemben - kivitelezőkre hivatkozva - egy terjedelmes anyagban azt állította, hogy a Gelendzsik melletti Idokopasz-fokon, hivatalosan a praszkovejevkai üdülő területén található palota alatt egy 16 szintes bunker húzódik meg. A portál állítása szerint Putyin legkevesebb négyszer fordult meg a birtokon, és az épület egy részét Dmitrij Medvegyev volt elnök-miniszterelnök számára tervezték.

A Navalnij alámondásával készített dokumentumfilm szerint a palota már régen elkészült, de szellőzéstechnikai problémák és penészedés miatt át kellett alakítani.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken megismételte, hogy a palotához Putyinnak nincs és nem is volt köze. Korábban azt mondta, hogy az elnök sosem járt az ingatlanban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!