Navalnij - Kreml: Moszkva válaszolni fog az új uniós szankciókra

Külföld, 2020.10.15

Oroszország válaszolni fog az Európai Unió által a Navalnij-ügy miatt bevezetett szankciókra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Azt mondta, hogy Moszkva az érdekeinek legjobban megfelelő módon fog reagálni, de nem bocsátkozott részletekbe.

"Sajnálatunkra ez egy tudatosan barátságtalan lépés, az Európai Unió Tanácsa ezzel a határozatával kárt okozott az országunkkal fennálló kapcsolatainak" - mondta Peszkov.

Szavai szerint az uniós lépésben "semmilyen logoka sem figyelhető meg", ami szerinte "súlyosbító körülmény".

Valótlannak nevezte az állítást, miszerint a Kremlben munkacsoport foglalkozik Navanij lejáratásával.

Az EU Tanácsának döntése alapján szankciós listára került Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja, Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese, valamint Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője. Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet (GoszNIIOHT), ahol feltételezések szerint a "novicsok" harci mérget kifejlesztették.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kilátásba helyezte, hogy Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő szankciókra.

Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus augusztus 20-án kórházba került Omszkban, ahonnan hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "novicsok" típusú mérget találtak a szervezetpében és ehhez hasonló értelmű eredményre jutott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegély-egyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az IPCW-től, amelyeket mindeddig nem kapott meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!