Navalnij - Lavrov: a Nyugat saját gondjairól próbálja elterelni a figyelmet a bírálattal

Külföld, 2021.01.18

A Nyugat saját belső gondjairól próbálja meg elterelni a figyelmet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatásának bírálatával - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az online esemény közvetítése alatt Himkiben megkezdődött Navalnij ügyének tárgyalása.

"Láttuk, hogy tegnap hogyan kapaszkodtak bele a Navalnij Oroszországba való visszatéréséről szóló hírbe. Érződik, hogy milyen örömmel készültek az egy kaptafára készült kommentárok. Örömmel, mert a jelek szerint a nyugati politikusok úgy gondolják, hogy ezzel el tudják terelni a figyelmet arról a mélységes válságról, amelybe a fejlődés liberális modellje került" - hangoztatta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a Navalnij-ügy mesterségesen és nem törvényszerűen emelkedett nemzetközi jelentőségre. Mint mondta, Berlin Moszkva kérésére kizárólag az ellenzéki politikus és felesége kihallgatásának anyagát bocsátotta rendelkezésre, ezért az orosz fél kiegészítő adatigényléssel fordul majd Németországhoz.

Lavrov megismételte: Oroszországnak szerinte nincs jogalapja arra, hogy büntetőeljárást indítson a Navalnij elleni "állítólagos" mérgezési kísérlet ügyében. Mint mondta, Moszkva egyetlen olyan bizonyítékot sem kapott, amely alátámaszthatná a Nyugat Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait. Kifogásolta, hogy az orosz vezetés bírálói hasonlóképpen nem bizonyították be a Szkripal-ügyben és a malajziai légitársaság gépének Kelet-Ukrajna fölötti lelövésének kérdésében megfogalmazott vádjaikat.

Navalnijt vasárnap este vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi kezelést kapott, miután augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

A 44 éves ellenzéki politikus a Seremetyjevo és Moszkva közötti Himki város egyik rendőrparancsnokságán töltötte az éjszakát. Itt hétfőn meg is kezdődött ügyének tárgyalása. Navalnij az eljárást egy, a Twitteren közzétett videoüzenetben "törvénytelennek" és "az igazságszolgáltatás megcsúfolásának" minősítette.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) vasárnap este közölte, hogy a politikus az ítéletig mindenképpen őrizetben marad. A hatóság a tárgyaláson Navalnij őrizetbe vételének elrendeléséért folyamodott.

Navalnij ellen december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A FSZIN múlt héten nyújtott be keresetet, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, amikor szeptemberben Szibériába urazott, ahol egybehangzó külföldi vizsgálatok szerint megmérgezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!