Navalnij - Moszkva elutasítja a vádakat, Minszk Varsót és Berlint gyanúsítja

Külföld, 2020.09.03

Moszkva elutasította csütörtökön azt a vádat, hogy az orosz állam áll Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus német szakemberek által megállapított megmérgezése mögött, a fehérorosz vezetés pedig Varsót és Berlint vádolta meg az incidenssel.

"Én óvatosan beszélnék az orosz állammal szembeni vádakról, mert végül is nincsenek vádak, és nincs oka az orosz állam elleni vádnak" - nyilatkozott újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Navalnij-üggyel kapcsolatban "semmilyen vádat sem vagyunk hajlandók elfogadni" - fogalmazott.

"Nem értjük, hogy milyen alapja lehetne bámiféle szankcióknak" - hangoztatta a szóvivő, hozzátéve: Moszkva "nem fogadja el a szankciók nyelvét".

Indulattól vezéreltnek és alaptalannak nevezte az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének leállítását sürgető felszólításokat.

Úgy vélekedett, hogy Navalnijt megmérgezni senkinek sem állt érdekében Oroszországban. Peszkov megismételte, hogy a német fél által birtokolt információk híján az orosz hatóságoknak nincs alapjuk arra, hogy bűnügyi nyomozást indítsanak a mérgezés lehetőségével kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy az orosz szakértők nem találtak méreganyagot a Navalnijtól vett mintákban.

Ismételten kifejezte reményét, hogy Berlin megosztja a rendelkezésére álló információkat, de a német fél mindeddig nem tett eleget ennek az orosz főügyészség jogsegélykérelme alapján.

"Mi feltétlenül érdekeltek vagyunk abban, hogy megállapítsuk az okát annak, ami a berlini pácienssel történt" - mondta Peszkov.

Leszögezte: nem látja okát annak, hogy Vlagyimir Putyin elnök megszólaljon az ügyben. Közölte: nem szerepel napirenden, hogy az orosz vezető Angela Merkel kancellárral tárgyaljon az ügyben.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön Minszkben azt mondta Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek, hogy egy lehallgatott, Varsó és Berlin közötti telefonbeszélgetéssel tudja bizonyítani, hogy Merkelnek a Navalnijjal kapcsolatos bejelentése "hamisított". Erről a BelTA fehérorosz hírügynökség alapján számolt be csütörtökön az orosz média.

"El kell önnek mondanom, hogy tegnap vagy tegnapelőtt, pontosan nem emlékszem, Merkel felszólalása előtt (amikor bejelentette, hogy be akarták fogni Navalnij száját) elfogtunk egy beszélgetést. Értelmezésünk szerint Varsó beszél Berlinnel. Két előfizető van a vonalban. A rádióelektronikai katonai hírszerzésünk fogta el. Mivel ott (Fehéroroszország nyugati határain) csapatokat vonultattak fel, mi természetesen küzdünk a rádiószférában a NATO-sokkal" - idézte Lukasenkát a BelTA alapján az orosz sajtó. (A szövegben zárójelben a fehérorosz hírügynökség megjegyzései szerepelnek.)

Lukasenka szerint az "érdekes beszélgetés" - melynek dekódolt leiratát és egyéb dokumentációját felajánlotta Misusztyinnak - "világosan arról beszél, hogy ez egy hamisítvány".

"Nem volt semmilyen Navalnij-megmérgezés" - jelentette ki Lukasenka, aki szerint az incidens célja az volt, hogy "elvegye Putyin kedvét" a fehérorosz belügyekbe való beavatkozástól, és zavart okozzon a szeptember 13-i orosz helyhatósági választások előtt.

A fehérorosz vezető, aki csütörtökön leváltotta a helyi Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) vezetőjét, Lengyelországot, Csehországot, Litvániát és Ukrajnát vádolta a fehéroroszországi zavargások szításával.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója Lukasenkának a Varsó és Berlin között elfogott kommunikációval kapcsolatban tett kijelentéséről újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a fehérorosz vezetőnek alapja lehetett rá, ha ilyet mondott. Kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy nyugati szakszolgálatok provokációt követtek el. Az üggyel kapcsolatos német bejelentéssel kapcsolatban szerinte "több a kérdés, mint a válasz".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!