Nem fogadta be a bíróság Navalnij alapítványának Putyin elleni keresetét

Külföld, 2019.11.22

Elutasította az illetékes moszkvai kerületi bíróság pénteken annak a keresetnek az ügyrendbe vételét, amelyet az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) nyújtott be Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen azon a címen, hogy passzív magatartást tanúsít az emberi jogok megvédésében.

A bírói testület sajtószolgálata közölte, hogy egy ilyen ügy befogadása sértené a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Az elutasításban kifejtett indoklás szerint a keresetben foglalt követelés nem támasztható az államfővel szemben közigazgatási eljárás keretében.

A keresetben Navalnij és 13 társa az állította, hogy megsértik jogaikat az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK) nyomozói, akik részt vesznek az alapítvány ellen pénzmosás címen indított eljárásban. Az indítványozók azt kérik a bíróságtól: nyilvánítsa törvénysértőnek az elnök tétlenségét, aki szerintük az alkotmányosság kezese Oroszországban, és kötelezze őt a jogaik megvédésére.

Az SZK augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellen egymilliárd rubel értékű pénzmosás címén. Az FBK irodáiban azóta országszerte többször is házkutatást tartottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!