Nem kapnak majd amerikai vízumot és tartózkodási engedélyt azok a bevándorlók, akik állami támogatást kérnek

Külföld, 2019.08.12

Nem kapnak majd amerikai vízumot és tartózkodási engedélyt azok a bevándorlók, akik állami támogatást kérnek - jelentette be hétfőn a Fehér Ház.

Az amerikai elnöki hivatal által nyilvánosságra hozott szabályozás október 15-én lép életbe. Sajtójelentések szerint e régóta megígért korlátozást Stephen Miller, Donald Trump elnök bevándorlásellenes ügyekben illetékes tanácsadója szorgalmazta.

A jövőben a kormányzat elutasít minden olyan vízumot vagy tartózkodási engedélyt, amelynek kérelmezője nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel vagy az amerikai állam biztosította forrásokat - például élelmiszerjegyeket, vagy szegényeknek fenntartott orvosi ellátást - vesz igénybe.

A Szövetségi Közlönyben is nyilvánosságra hozott döntést a kormányzat azzal indokolta, hogy a bevándorlóknak "önellátóknak" kell lenniük, és "nem függhetnek állami forrásoktól, hanem inkább saját képességeikre, családtagjaik jövedelmére, szponzorokra és magánszervezetekre kell támaszkodniuk". A vízumot, vagy a zöldkártyát kérelmezőknek jövedelmi kimutatást kell felmutatniuk.

Ken Cuccinelli, az amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (ICE) ügyvezető igazgatója hétfőn a Fox televízióban úgy fogalmazott: a kormányzati döntés "vezérelve az a régi amerikai érték, amely az önellátást hirdeti". Cuccinelli szerint a döntésnek hosszú távú előnyei lesznek. Ezek között említette az adófizetők érdekeinek védelmét, mert - mint fogalmazott - "az országba érkező bevándorlók nem jelentenek majd közterhet, hiszen a bevándorlók megállnak majd a saját lábukon, nem úgy, mint az elmúlt években.

Az amerikai sajtó a döntés nyilvánosságra hozatala után idézte a Migrációs Politikai Intézet kutatásait, amelyek szerint a családtagjaikhoz csatlakozni akaró és ezért zöldkártyát (azaz a tartózkodási engedélyt) igénylő bevándorlók mintegy fele a jövőben nem kaphat zöldkártyát. Ez egyébként megfelel Donald Trump korábbi ígéretének, miszerint megakadályozná a láncbevándorlást.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a kormánydöntés alapja az az 1882-ben elfogadott Bevándorlási Törvény, amely lehetővé teszi a kormányzatnak a vízum megtagadását bárkitől, aki "terhet" jelentene a köznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!