Nem oldódott a feszültség a két olasz kormányerő vezetőinek a megbeszélése után

Külföld, 2019.06.04

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ultimátuma sem oldotta teljesen a feszültséget a két római kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga között, annak ellenére, hogy ezek vezetői, Luigi Di Maio és Matteo Salvini is a közös kormányzás folytatásáról beszélt kedden.

Az olasz kormánypalota közleménye szerint Luigi Di Maio, az M5S vezetője és a Ligát irányító Matteo Salvini telefonon egyeztetett egymással. A két kormánypárt vezetője (ők a közös M5S-Liga kormány miniszterelnök-helyettesei is) hetek óta nem beszélt egymással. A mostani tanácskozás témája az új közbeszerzési törvénycsomag volt, amelynek szerdán kezdődik a parlamenti vitája.

A Di Maio és Salvini közötti kapcsolatfelvételt pozitívan értékelte Giuseppe Conte miniszterelnök, aki hétfőn ultimátumot intézett a két kormánypárt örökösen egymással vitázó vezetőihez: döntsenek, folytatni akarják-e a közös kormányzást. Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy ha nem kap minél előbb világos választ a két miniszterelnök-helyettestől, felajánlja lemondását.

Luigi Di Maio a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott, az M5S nem akarja felborítani a tavaly június elsején megalakult kormányt. "Aki elárulja a kormányszerződést, Olaszországot árulja el" - jelentette ki az M5S vezetője. Luigi Di Maio minél előbbi kormányülést sürgetett a vitás kérdések megoldására.

A római kormány tagjai közel egy hónapja nem ültek egy asztalhoz. Sajtóértesülések szerint Luigi Di Maio a kormányzás folytatása érdekében még arra is hajlandó, hogy egyes, eddig az M5S vezette tárcákat a Ligának adja át. Elemzők emlékeztettek, hogy a kormányválság a folyamatosan gyengülő M5S-nek okozna több kárt, annál is inkább, mivel a párt szabályzata szerint a második képviselői mandátumát töltő Luigi Di Maio és több más párttársa a következő választásokon már nem indulhat az M5S színeiben.

Matteo Salvini leszögezte, hogy nincsen szándékában kormányt buktatni. "Ami engem illet, a kormány folytatja munkáját, nincsen vesztegetnivaló idő" - mondta a Liga vezetője. Úgy vélte azonban, hogy a kormány sorsa a következő 15 napban fog eldőlni. A miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár, Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa a La Repubblica balközép napilapban nukleáris válságnak nevezte az M5S és Liga közti feszültséget. Kijelentette, nehezen lát megoldást a két kormánypárt közt elmérgesedett viszonyban, mivel "semmit nem ér az esernyő, ha radioaktív az eső".

Elemzők szerint Giuseppe Conte hétfői beszéde nem ultimátum, hanem ultimátum előtti utolsó felszólítás volt. Erre Luigi Di Maio és Matteo Salvini "tűzszünetet" hirdetett, de a feszültség akármikor ismét erősödhet. A római kormány a következő napokban várja az Európai Bizottság esetleges kötelezettségszegési eljárásának elindítását a túl magas olasz költségvetési hiánycél miatt.

Az M5S-Liga kormány belső egyensúlya az EP-választási kampányban borult fel, miután a két olasz kormánypárt egymással versenyzett. Az EP-választások eredménye is rontott a két párt kapcsolatán: a Liga ugyanis a tavalyi olasz parlamenti választásokhoz képest megkétszerezte az erejét és 34,3 százalékra ugrott, az M5S viszont korábbi támogatottságának majdnem a felére, 17 százalékra esett. A friss felmérések szerint a kormányválság is a Ligát erősíti, amely május 26. óta már 36 százalék fölé ugrott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!