TV műsor

Nem sikerült rendezni a belső vitákat az ukrán ortodox egyház szinódusán

Külföld, 2019.05.24

Nem sikerült rendeznie belső vitáit az új ukrán ortodox egyházháznak pénteki kijevi szinódusán, amelyet vezetője, Epifanyij metropolita hívott össze.

A gyűlés után Epifanyij arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Filaret, az új egyház tiszteletbeli pátriárkája nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani őt. Hozzátette, hogy a szinódus minden többi résztvevője megszavazta az erről szóló pontot.

A metropolita szavai szerint Filaret továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy az általa vezetett kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza nem oszlott fel, az továbbra is létezik. Hozzáfűzte, hogy hiába próbálták meggyőzni őt arról, hogy az egységes és Moszkvától önállóvá vált nemzeti ukrán ortodox egyház létrejöttével jogilag és a gyakorlatban is megszűnt a kijevi patriarkátus.

Epifanyij cáfolta azt, hogy Filaretet "nyugdíjba" akarták volna küldeni az új egyház első szinódusán. Kijelentette, hogy ő maga állt ki amellett, hogy megmaradjanak Filaretnek azok a gyülekezetek, amelyek a szinódusig hozzá tartoztak, és - mint mondta - erről így is döntöttek. Hozzátette, hogy részben emiatt is lettek bizonyos pénzügyi nehézségei az új egyháznak, mert a legjövedelmezőbb egyházközösségek Filaret irányítása alatt maradtak.

Közölte továbbá: a szinódus résztvevői elfogadták azt a határozatot, amely szerint az ukrán ortodox egyház a 2018. december 15-i első, úgynevezett egyházegyesítő szinóduson elfogadott alapító okirat szerint működik tovább. Ezt Filaret pátriárka szintén elutasította, ragaszkodva ahhoz, hogy a kijevi patriarkátus nem szűnt meg.

Filaret a múlt héten állt a nyilvánosság elé azzal, hogy Petro Porosenko nemrég posztjáról leköszönt elnök és Epifanyij megszegték a vele annak idején között egyezséget, és félre akarják állítani őt. A Facebookon közzétett felhívásában emlékeztetett arra, hogy ő javasolta maga helyett Epifanyijt az új egyház vezetőjének. Ezt azért tette, mert kiderült, hogy az autokefál, azaz önálló ukrán egyház státuszában nem lesz patriarkátus, csak metropólia (érsekség), így vezetője sem pátriárka, hanem metropolita. Ezért abban állapodtak meg, hogy az új egyház élén két személyű vezetés lesz: Epifanyij metropolita, aki az ortodox világban képviseli az ukrán egyházat, de Filaret marad továbbra is Ukrajnában pátriárkaként az egyházi vezetők elöljárója. Filaret nehezményezte, hogy Epifanij viszont azóta alig tartja vele a kapcsolatot, nem konzultál vele egyházügyekben.

Konstantinápoly azután adta meg az autokefál státust az addig három részre szakadt ukrán ortodox egyháznak, hogy az tavaly december közepén egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Epifanyij metropolita személyében.

Az egyházegyesítésig Ukrajnában három ortodox egyházi szervezet működött. A moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyháza, amely továbbra is az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el, és nem hajlandó legitimnek elismerni az új ukrán ortodox egyházat. A moszkvai patriarkátusból még 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével egy "szárny" a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza néven azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismerte el a kijevi patriarkátus függetlenségét, és szakadárnak tekintette. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház volt, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekintett.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!