Nem támogatja a román legfelsőbb bírói tanács Augustin Lazar legfőbb ügyész felmentését

Külföld, 2018.11.19

Nem támogatja a bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő román legfelsőbb bírói tanács (CSM) ügyészi részlege Augustin Lazar legfőbb ügyész felmentését, akinek az elmozdítását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte csaknem egy hónappal ezelőtt.

A hétfői ülésen kizárólag Toader (aki hivatalból tagja a testületnek) szavazott a legfőbb ügyész leváltására, a testület másik öt (választott) tagja megalapozatlannak tartotta a kezdeményezést. Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján. A CSM-nek véleményezési jogköre van.

Toader egy húszpontos "bűnlajstromra" hivatkozva október 24-én kérte Lazar leváltását, miután néhány hónapja az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását is Klaus Iohannis államfőnél.

Lazar bírósághoz fordult leváltása megakadályozása érdekében, arra hivatkozva, hogy a miniszter valótlanságokat állítva, az államfő személyes érintettségére utalgatva vádaskodott ellene. Iohannis már jelezte: semmiképpen sem fogja elkapkodni a legfőbb ügyész menesztését, amelyet az alkotmánybíróság Kövesi esetében hozott döntése értelmében valószínűleg nem tagadhat meg: megvárja a Lazar által indított bírósági panasz kimenetelét.

Az Európai Bizottság az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) legutóbbi, kedden közzétett jelentésében egyek mellett arra is felszólítja Bukarestet, hogy állítsa le a legfőbb ügyész felmentése, illetve kezdje elölről az új DNA-főügyész kinevezése érdekében indított procedúrát. A miniszter hétfőn nem adta jelét annak, hogy visszavonná kezdeményezését, sőt, megjegyezte: felesleges időhúzásnak tartja a CSM véleményezését, hiszen Németországban vagy az Egyesült Államokban a legfőbb ügyészt "helyben" leváltják.

A román ellenzéki média szerint Toader a legfőbb ügyész ellen intézett támadással a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) jóindulatát próbálja megvásárolni, miután neve felkerült a kormányátalakítás során leváltandó miniszterek listájára. Toadernek a kormánypárt állítólag azt veti szemére, hogy nem vállalta a felelősséget a kormánykoalíció által szorgalmazott igazságügyi reformcsomagért, és nem sikerült elfogadtatnia Románia külföldi partnereivel ezeket az intézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!