Nem tér vissza az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tanácskozására az orosz parlament küldöttsége

Külföld, 2019.01.17

Egyhangúlag elvetette az orosz parlament alsóháza (állami duma) csütörtökön, hogy az orosz törvényhozás küldöttsége januárban visszatérjen az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének (PACE) tanácskozására, és Moszkva 2019-ben felújítsa a tagdíjfizetést.

Az alsóház által elfogadott nyilatkozat azzal vádolta meg a PACE-t, hogy Európa Tanács-(ET-) tagi minőségében "durván megsértette" Oroszország jogait, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben - a Krím elcsatolására és Oroszország ukrajnai beavatkozására hivatkozva - megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől, amivel egyébként "rendszerszintű válságba" került. A duma egyebek között nehezményezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bíráinak több mint felét orosz részvétel nélkül választották meg, ami a képviselők szerint Oroszország viszonylatában felveti a testület döntéseinek legitimitását.

Az orosz parlamenti küldöttség tagjai emellett, az ellenük bevezetett szankciók értelmében, nem szavazhatnak a közgyűlésen, nem vehetnek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehetnek jelentéstevők, nem lehetnek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek, és nem képviselhetik a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.

A duma által elfogadott dokumentum rámutatott, hogy a közgyűlés álláspontja érdemben nem változott meg. A nyilatkozat szerzői hangsúlyozták, hogy a PACE működésének szabályozását összhangba kell hozni az ET alapokmányával, amely egyenlő jogokat biztosít mind a 47 tagállam számára. Szerdán egyébként az orosz parlament felsőháza (szövetségi tanács) is hasonló szellemben foglalt állást.

Pjotr Tolsztoj, a duma alelnöke január 9-én közölte: Wojciech Sawicki, a PACE főtitkára levélben tett javaslatot arra, hogy Oroszország delegációt küldjön a közgyűlés január 21-én kezdődő téli tanácskozására Strasbourgba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!