Német államfő: a nézeteltérések ellenére szorosak a német-lengyel kapcsolatok

Külföld, 2018.10.23

A nézeteltérések ellenére szorosak a német-lengyel kapcsolatok - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden Berlinben Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése előtt.

Kiemelte, hogy Németország és Lengyelország között ugyan vannak vitatott ügyek, de a két szomszédos ország viszonyában sokkal több az összekötő, mint a szétválasztó elem.

A német szövetségi elnök egyben kifejezte reményét, hogy a varsói vezetés az európai uniós jog tiszteletén nyugvó álláspontot foglal el az Európai Bíróságnak a lengyel legfelsőbb bíróságra vonatkozó döntésével kapcsolatban.

Frank-Walter Steinmeier aláhúzta, hogy a lengyel igazságügyi reform körüli aggodalmak nem német-lengyel, hanem közös európai ügyet jelentenek.

Andrzej Duda ezzel kapcsolatban megjegyezte: sajátosnak találja, hogy az Európai Bíróság közvetlenül a lengyelországi önkormányzati választás előtt hozta nyilvánosságra döntését.

A lengyel államfő a közös sajtótájékoztatón rendkívül fontosnak nevezte a két ország barátságát, és mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok jelentőségét emelte ki. Korábbi nyilatkozatait megerősítve ismét elutasította az orosz földgázt Németországba Lengyelország megkerülésével szállító Északi Áramlat-2 beruházást.

A vezetékrendszer nem kereskedelmi, hanem az európai "energetikai egyensúlyt" veszélyeztető politikai projekt, amely az EU keleti térségének ellátásbiztonságát is fenyegeti - mondta. Aláhúzta, hogy az üggyel kapcsolatban nem tapasztalt szolidaritást az Európai Bizottság részéről, pedig ez elvárható lenne Brüsszeltől.

A lengyel államfő kétnapos látogatáson tartózkodik Berlinben, ahol német vezetőkkel együtt ünnepli meg hazája függetlenségének századik évfordulóját. A látogatás keddi, záró napján díszebéd keretében tárgyalt a német államfővel, majd együtt részt vettek a kétoldalú kapcsolatok legfőbb intézményeként számon tartott Német-Lengyel Fórum 19. tanácskozásán.

A rendezvény Európa 1918-2018: jövővel rendelkező történelem? című pódiumbeszélgetésén hangoztatta, hogy az EU-ban a méltányosság, az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni a tagállamok együttműködését.

Német hírportálok beszámolói szerint aláhúzta: hazája elutasítja, hogy bármely nagyobb, befolyásosabb tagállam rákényszerítse álláspontját. "Nem leszünk csatlósa senkinek" - mondta.

Frank-Walter Steinmeier kifejtette, hogy az EU döntéseivel kapcsolatban egyetlen tagország sem tekintheti magát áldozatnak, mert valamennyien részt vesznek a döntéshozatalban. Hozzátette: Németország és az összes többi tagállam is abban érdekelt, hogy Lengyelország "erős, demokratikus és Európa-párti" ország legyen.

Andrzej Duda kiemelte, hogy hazájának kormánya nem EU-ellenes. Szólt arról is, hogy "demokratikus deficitet" tapasztal az EU működésében. Mint mondta, a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) is arra vezethető vissza, hogy a britek nem kérnek a brüsszeli Európai Bizottság gyámkodásából.

Frank-Walter Steinmeier a pódiumbeszélgetésen kiemelte, hogy az EU nem valamiféle idegen, külső hatalom, hanem az országok által alakított azon kevés szövetségek egyike, amelyekben minden tagállam egyenlő szavazati joggal rendelkezik.

A lengyel államfő kedden Angela Merkel kancellárral is találkozott, megbeszélésük tartalmáról nem szivárogtak ki részletek. Este részt vesz egy ünnepi hangversenyen, amelyet a lengyel függetlenség helyreállításának évfordulója alkalmából rendeztek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!