Német államfő: az EU nem veszhet el a bilaterális nézeteltérésekben

Külföld, 2019.03.21

Az Európai Unió (EU) nem veszhet el a bilaterális nézeteltérésekben, a térség országainak  le kell számolniuk a múltból fakadó nézeteltéréseikkel  és megbékélésre kell törekedniük - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő csütörtökön Zágrábban, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: Horvátország az Európai Unió (EU) legfiatalabb tagja, híd az európai blokk és Délkelet-Európa között, amellyel közös történelem köti össze. Megjegyezte, hogy bár a múltban voltak nehéz időszakok, a délkelet-európai országoknak meg kell oldaniuk a nyitott kérdéseket és előre kell tekinteniük.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta: "Európában ma sok minden forog kockán". Az európai parlamenti választások májusban nem csak egy újabb választások lesznek a történelemben, hanem különböző mintákat határoznak meg az EU jövőjét illetően - hangsúlyozta.

Egyik államfő sem bocsátkozott jóslatokba a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) kapcsolatban, amelynek kimenetele még mindig bizonytalan.

Kolinda Grabar-Kitarovic kifejtette, hogy Németország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Horvátországnak, a német turisták nagy számban látogatják a horvát tengerpartot és egyéb más területen is kiválóan működik együtt a két ország. Itt kiemelte a Horvátországban élő német kisebbségek helyzetét és a Németországban élő nagyszámú horvát közösséget.

Németországban 368 ezer fős horvát közösség él, amely jól integrálódot a német társadalomba - mutatott rá.

Újságírói kérdésre válaszolva a kivándorlással kapcsolatban kifejtette, hogy a népességfogyás olyan kérdés, amellyel szembe kell nézni, a mobilitás hasznos, de meg kell teremteni a feltételeket a visszatéréshez.

Horvátországot elhagyja a munkaképes lakosság, egész családok költöznek el - fogalmazott az államfő, majd hozzátette: ha ez így folytatódik, fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer.

A német államfő két napos látogatásra érkezett Horvátországba, Zágrábban még találkozik Gordan Jandrokovic házelnökkel, majd pénteken a dél-dalmáciai Splitben folytat tárgyalásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!