TV műsor

Német külügyminiszter: a magyarok nélkül nem állt volna helyre Németország egysége

Külföld, 2019.09.10

A magyarok 1989-es segítsége nélkül nem sikerülhetett volna a német egység helyreállítása - jelentette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben a Magyar-Német Ifjúsági Fórum tanácskozását megnyitó beszédében.

Heiko Maas az 1989. szeptember 10-i magyarországi határnyitás 30. évfordulójáról szólva kiemelte, hogy a magyarok megnyitották a szabadság felé vezető utat a keletnémet menekültek előtt.

A határnyitással "a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból", és ez a tégla lett a mai szabad, békés és szolidáris Európa alapja.

A jelenkor gondjai és vitái közepette "néha talán többet kellene beszélni erről" - húzta alá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, hozzátéve, hogy németként és európaiként is köszönetet mond a magyarok 1989-es helytállásáért.

Aláhúzta, hogy nem szabad természetes adottságnak tekinteni a mai Európa viszonylagos jólétét és az értékeit. Újra és újra meg kell védeni a jogállamiságot, és a sajtó, az oktatás, a kutatás szabadságát, és míg mások a "bezárkózást és a nacionalimzust" választják, Európának az összefogásra kell törekednie.

Arról is szólt, hogy német újraegyesítés Európa újraegyesítésével folytatódott, és a folyamat akkor teljesedett ki, amikor az egykori keleti tömb országai csatlakoztak az Európai Unióhoz. Így egy olyan Európa jött létre, amelyben "mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik, nincsenek első-, és másodosztályú tagok".

Azonban az utóbbi évek kemény próbák elé állították Európát, ilyen próbatétel volt például a 2008-ban elmélyült pénzügyi válság vagy a menekültek tagállamok közötti elosztásáról szóló viták. Így megkérdőjeleződtek régi vívmányok, ismét elmélyültek régi árkok és sorompók ereszkedtek le belső határokon.

Ezért annyira fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Magyar-Német Ifjúsági Fórum, hiszen a fiatalok jelentik a jövő Európáját, "nekik kell hidakat építeni majd ott, ahol mások ma kerítéseket húznak fel" - mondta a német külügyminiszter.

A Magyar-Német Ifjúsági Fórum a Magyar-Német Fórum fiataloknak szóló rendezvényeként indult. Az idén fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító programmal ülésezik Berlinben. A legtöbb rendezvényt, beszélgetést a német külügyminisztérium székházában tartják. A fórumot 1991-ben az akkori két kormányfő, Antall József és Helmut Kohl kezdeményezésére alapították. A találkozókon a két ország együttműködésének fejlesztésén dolgozó politikusok, tudósok, gazdasági szakemberek cserélnek eszmét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!