Német külügyminiszter: soha többé nem szabad megkérdőjelezni Európa és Amerika partnerségét

Külföld, 2021.03.09

Soha többé nem szabad megkérdőjelezni Európa és az Egyesült Államok partnerségét, és közösen kell fellépni, amikor Oroszország, Kína vagy mások fenyegetik az európaiak és az amerikaiak jólétét, a demokráciát, az emberi jogokat és a nemzetközi jog előírásainak érvényesülését - hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter egy keddi beszédében.

A német diplomácia vezetője a tekintélyes washingtoni Brookings Institution közpolitikai kutatóintézet német kormányzati és vállalati támogatással létrehozott új kutatási osztályának indulása alkalmából rendezett online tanácskozáson elmondott beszédében úgy vélte, hogy az utóbbi négy év négy elfecsérelt év volt a transzatlanti kapcsolatok történetében.

Azonban Joe Biden amerikai elnök európai publikum előtt elmondott első nagyobb szabású beszédében - a müncheni nemzetközi biztonsági konferencia (MSC) februári online különkiadásán - kijelentette, hogy "Amerikai visszatért", és erre csak az lehet a német válasz, hogy "mi pedig Amerika oldalán állunk" - húzta alá Heiko Maas.

A külügyminiszter a Biden-kormányzattal kapcsolatos német tervekről szóló első, programadónak számító beszédében a transzatlanti kapcsolatok újjászervezését és megerősítését javasolta, és kiemelte, hogy Németország ebben a munkában három elv, a megfontolt, ésszerű cselekvés, a megbízhatóság és a felelősségvállalás hármasságára építve vesz részt.

A kapcsolatok nemzetközi politikai vetületéről szólva hangsúlyozta, hogy közös irányvonalat kell kialakítani az Oroszországhoz és a Kínához fűződő viszonyban, és együtt kell fellépni a jólétet, a demokráciát, az emberi jogokat és a nemzetközi jogot érő fenyegetésekkel szemben.

Védelempolitikai kérdésekről szólva kiemelte, hogy Németország továbbra is elkötelezett a védelmi kiadások növelése mellett. Németország olyan Európát - Európai Uniót - kíván, amely nagyobb felelősséget vállal saját biztonságáért és gondoskodik szomszédsága stabilitásáról. Ez azonban nem azt jelenti, hogy eltávolodik az Egyesült Államoktól. Az "európai szuverenitás" erősítését szolgáló védelmi fejlesztések a transzatlanti partnerség javára is válnak - mondta Heiko Maas a többi között a Daimler és a Volkswagen járműgyártó óriásvállalatok alapítványai által több millió euróval támogatott kutatóhely avatásán.

Gazdasági ügyekről szólva sürgette a büntetővámok és megtorló intézkedések körének megtörését. Vissza kell térni a kereskedelempolitikai együttműködéshez, ugyanakkor egy átfogó szabadkereskedelmi egyezmény helyett inkább ágazati szintű megállapodásokról kellene tárgyalásokat kezdeni - fejtette ki a német külügyminiszter, aláhúzva, hogy ilyen megállapodások révén világszerte erősebben lehetne érvényre juttatni a munkavállalókat és a környezetet védő szabályokat.

A többi között arról is szólt, hogy Európa és Amerika új együttműködésének a dezinformációval, a manipulációval, az összesküvés-elméletek terjesztésével és a gyűlöletbeszéddel szembeni nemzetközi fellépésre is ki kell terjednie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!