Német lapok szerint Wolfgang Schäuble szervezte Friedrich Merz visszatérését a német politikába

Külföld, 2018.11.02

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) legtekintélyesebb politikusaként számon tartott Wolfgang Schäuble támogatásával és szervezésében tér vissza csaknem tíz év után a német politika első vonalába Friedrich Merz, a pártelnöki tisztség egyik jelöltje - írta pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin és a Handelsblatt című üzleti lap.

Wolfgang Schäuble hosszabb ideje dolgozik Friedrich Merz visszatérésén, és régóta javasolja neki, hogy készüljön fel a pártelnöki tisztség átvételére Angela Merkeltől.

"Tanácsokat ad neki, és ajtókat is megnyit előtte" - írta a Der Spiegel a nyomtatott formátumban szombaton megjelenő számában, hozzátéve: Wolfgang Schäuble arról is gondoskodott, hogy október közepén, amikor Friedrich Merz Brüsszelben járt, találkozzon az Európai Néppárt (EPP) elnökével, Joseph Daullal.

Daul a találkozó után figyelmeztette a párt jelenlegi elnökét, Angela Merkel kancellárt, hogy "készül valami ellene, és Schäuble a színfalak mögött ellene, és Merz érdekében dolgozik" - áll a beszámolóban, amelynek alapján Angela Merkel annak tudatában jelentette be hétfőn, hogy nem pályázza meg ismét a pártelnöki tisztséget, hogy tudta, Friedrich Merz elindulhat a pozícióért a december 7-én kezdődő hamburgi tisztújító kongresszuson.

A Handelsblatt a pénteki számában ugyancsak azt írta, hogy Wolfgang Schäuble "ajtókat nyit meg és tanácsokat ad" Friedrich Merznek. Hozzátették: Wolfgang Schäuble a legfőbb támogatója Friedrich Merznek, ő az, aki "a nyilvánosság számára észrevétlenül mögötte áll".

A szövetségi parlament (Bundestag-) elnöke hónapok óta egyeztet a visszatérésről a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) volt frakcióvezetőjével, aki 2009 óta szüneteltette politikai pályafutását, és időközben ügyvédként, illetve nagyvállalatok felügyelőbizottságában betöltött tisztségek révén jelentős vagyonra tett szert.

A lap kifejtette, hogy Wolfgang Schäuble ugyan a nyilvánosság előtt lojális Angela Merkellel, de kapcsolatuk soha nem haladta meg a kölcsönös tisztelet szintjét. Friedrich Merz viszont régi barátja, és kellően felkészültnek tartja arra, hogy vezesse a CDU-t és Németországot.

Ugyanakkor Friedrich Merzről a környezetében azt mondják, hogy nem igyekezne rögtön megszerezni a kancellári tisztséget, ha megválasztják pártelnöknek. Mint mondták, Friedrich Merz azt kívánja, hogy Angela Merkel "méltóságteljes módon távozzon" a kormányfői tisztségből, mert el akarja kerülni, hogy tovább sérüljön a CDU és a CSU tekintélye, amelyet megtépáztak Horst Seehofer CSU-elnök és Alexander Dobrindt, a CSU-s Bundestag-képviselők vezetője Angela Merkel ellen az idén nyáron indított támadásai.

Azonban nemigen lehet elképzelni, hogy sikeres lehet a munkamegosztás a pártelnök Friedrich Merz és a kancellár Angela Merkel között, hiszen "fényévnyi távolságra állnak egymástól alapvető kérdésekben, és nem csak a menekültpolitika ügyében" - írta a Handelsblatt.

A CDU konzervatív szárnyához sorolt Friedrich Merz - aki leginkább a söralátét méretű, vagyis rendkívül egyszerű adóbevallás gondolata és a bevándorlók számára kötelezően követendő értékek és szokások együtteseként felfogott vezető kultúra (Leitkultur) fogalmának bevezetésével vált nemzetközileg ismertté - 2000-től 2002-ig volt frakcióvezető. A tisztséget Angela Merkel vette át tőle. Ezután fokozatosan kivonult az országos politikából.

Keddi berlini tájékoztatóján minderről elmondta: közismert, hogy a frakcióvezetői tisztség elveszítése nem boldogsággal töltötte el, de egyetértett azzal az elvvel, hogy egy ellenzékben lévő pártban ugyanannak a személynek kell betöltenie az elnöki és a frakcióvezetői pozíciót.

Hozzátette: visszavonulása a politikából nem volt "drámai" folyamat, és nem kell megbékélnie Angela Merkellel, mert nincsen köztük konfliktus. Hozzátette, hogy az utóbbi években többször találkoztak is. Ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy 2009-től már Bundestag-képviselőként sem vállalt politikai szerepet, megjegyezte: előfordul, hogy emberek nem férnek meg egymással, és szétválnak útjaik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!