Német rendőri vezető: "fájdalmas darázscsípést" sikerült okozni a maffiának

Külföld, 2018.12.05

Európai összefogással "fájdalmas darázscsípést" sikerült okozni az olasz maffia calabriai ágának, a 'Ndranghetának - értékelte a Pollino fedőnevű nemzetközi akció szerdai eredményeit a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) alelnöke.

Peter Henzler a BKA wiesbadeni központjában tartott tájékoztatóján ismertette, hogy Németországban eljárás alá vonták a 'Ndrangheta 47 feltételezett tagját, elfogatóparancs alapján előzetes letartóztatásba helyeztek 14 gyanúsítottat, az ország 65 pontján tartott házkutatásokon pedig lefoglaltak a többi között nagy összegben készpénzt és autókat, amelyeket feltételezhetően kábítószer szállítására használtak.

Elmondta: a maffia valamennyi ágát együttvéve az olaszországi szervezett bűnözői csoportok mintegy 600 németországi tagját tartják számon. Jellemzően gazdasági bevándorlóként telepedtek meg Németországban. Legnagyobb részük a 'Ndranghetához, további meghatározó csoportjaik a szicíliai Cosa Nostrához és a nápolyi Camorrához tartoznak.

Kiemelte: a maffia kiterjedt nemzetközi hálózatának egészét tekintve a Pollino csupán "darázscsípés", de annak alapján, hogy a Németországban élő 600 maffiózó közül majdnem 50-et sikerült eljárás alá vonni, a művelet "fájdalmas darázscsípés".

A művelet kiindulópontja az utóbbi évtizedek szabású németországi maffialeszámolása, egy 2007-es duisburgi vérengzés, amelyben meghalt hat olasz állampolgár.

A Ndranghetához tartozó klánok közül kettő, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával összefüggő hatos gyilkosság ügyében indított nyomozás révén szervezetten folytatott - kokainra összpontosító - kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és külföldi szervezett bűnözői csoportban fenntartott tagság gyanújával sikerült eljárás alá vonni a 47 feltételezett németországi olasz maffiózót. Az eljárást nagyban megnehezítette, hogy a feltételezett bűnözők rendkívül magas technikai színvonalú rejtett kommunikációval tartották a kapcsolatot egymással - mondta a BKA alelnöke.

Peter Henzler hangsúlyozta: a határokon átívelő tevékenységet folytató maffiával csak nemzetközi rendőri és igazságügyi összefogással lehet felvenni a harcot. Ennek sikeres példája a Pollino művelet, amelynek során Európában mintegy négy tonna kokaint és jelentős mennyiségű MDMA-t - metiléndioxi-metamfetamin, ismertebb nevén ecstasy - foglaltak le.

Az eljárás németországi részében a többi között feltárták, hogy a 'Ndrangheta becsempészett az országba 490 kilogramm kokaint, és ingatlanok, egyebek mellett vendéglők adásvételével igyekezett legalizálni a kábítószer-kereskedésből származó bevételét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!