Német védelmi miniszter: nem érkezett hivatalos megkeresés az esetleges amerikai csapatkivonásról

Külföld, 2020.06.08

A német védelmi minisztériumhoz nem érkezett hivatalos megkeresés a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számának esetleges csökkentésével kapcsolatban - mondta a tárca vezetője hétfőn Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer egy más ügyben - az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőségének tanácskozása után - tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a minisztérium nem rendelkezik információval a tervezett csapatkivonásról szóló, csak a sajtóból értesültek arról, hogy az amerikai fél ilyen lépést "mérlegel".

Hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák németországi állomásoztatása az Egyesült Államok érdekét is szolgálja, az ottani bázisoknak és támaszpontoknak fontos szerepük van a NATO-ban.

Élesebben fogalmazott a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor kormányfő, aki egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy igen sajnálatos, a német-amerikai együttműködést tekintve pedig "nem a bizalom jele" lenne, ha Washington valóban kivonna csapatokat Németországból egyeztetés nélkül. A közös értékekhez és múlthoz a kölcsönös bizalmon alapuló megbeszélések lennének méltóak, és nem az, hogy a német félnek a sajtóból kell értesülnie döntésekről.

A hétfői berlini kormányszóvivői tájékoztatón is megerősítették, hogy Washington nem jelzett tervezett csapatcsökkentést a hivatalos csatornákon. Christofer Burger, a külügyminisztérium szóvivője arra a többször feltett újságírói kérdésre, hogy igyekeznek-e "proaktív", cselekvő módon információkhoz jutni, csupán annyit mondott, hogy folyamatos kapcsolatban állnak az amerikai partnerekkel.

A The Wall Street Journal című amerikai lap pénteken a hírportálján kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Donald Trump elnök utasítást adott a Németországban szolgáló 34 500 amerikai katona csaknem 30 százaléka, 9500 katona kivonására. Az utasítás szerint a védelmi minisztériumnak még az őszi elnökválasztás előtt, szeptemberig végre kell hajtania a feladatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!